Vojtěch Filip: Dezinformace po Halíkovsku

29. 12. 2021

Vánoční svátky jsem trávil tradičně a snažil jsem se tedy vyhnout všem obtěžujícím informacím, reklamou počínaje a dezinformacemi konče, žel jsem neměl úplně štěstí. Na druhý svátek vánoční, mne nadzvedl ze židle rozhovor s Tomášem Halíkem na seznamzpravy.cz. Jeho odpovědi to je něco jako typická ukázka profesionální výroby dezinformací.

Očekával jsem a také to zaznělo, když řekl, že mu letos nejširší možný úsměv na tváři, takříkajíc od ucha k uchu, vykouzlil pád KSČM v podzimních volbách, co jiného od něj čekat, má prostě rád bližního svého. Něco jiného ovšem ukázal, když z "pochopením pro lidské osudy a utrpení" řekl, - cituji: "předchozí vláda svou amorální korupcí voličů tragicky zadlužila náš stát na generace a že těžkosti, které z velké části současná opozice zavinila, teď bude zneužívat s vidinou, že demagogií se znovu dostane k moci“… (konec citátu), to už pro mne byla je hodně silná káva a zvedalo mne to z gauče (neseděl jsem na židli). Raději jsem s reakcí čekal, abych nepsal žalovatelné výroky.

To už není neznalost nebo hloupost, to je čistá schválnost a lež. Musím zdůraznit, že státní dluh České republiky více či méně nepřetržitě bobtná zhruba od roku 1997 (důkazy netřeba složitě vyhledávat, stačí se podívat na zákony o státním rozpočtu, a kdo nemá rád Sbírku zákonů, může třeba i na Wikipedii). Gigantických rozměrů státní dluh dosáhl dávno před covidovou pandemií a bylo to velmi brzo po výprodeji státního majetku v podivných privatizacích, jejichž hořké plody sklízíme dosud. Jinak řečeno - v normálních podmínkách, kdy všechny české vlády zadlužovaly tuto zemi jaksi z principu, tzn. na příkaz "shora". Tento fakt ovšem kněz Halík zamlčel, protože se mu samozřejmě nehodil. On na svých bedrech odpovědnost v časech nouzových stavů a lockdownů nenesl. Nehodnotím relevantnost protipandemických opatření Babišovy vlády, objektivně však nelze přehlížet, že stejná či podobná opatření zaváděly všechny státy všude ve světě, nezřídka ještě razantnější, než tomu bylo u nás. Čili obvinit předešlou vládu z jakéhosi hazardu, je bez skutečné analýzy totální manipulace. Stejně jako Halíkovy chvalozpěvy na hnutí Milion chvilek pro demokracii, jejichž veřejné aktivity a zpochybňování voleb s "ohromnou radostí" hodnotí jako "záslužnou aktivizaci občanské společnosti". Pokud by dnes někdo zpochybnil výsledek voleb, kdy vládní pěti koalice zastupuje jen 28 % oprávněných voličů, to by byl hned na pranýři.

"Více zodpovědnosti, slušnosti a odbornosti“… - právě to očekává Tomáš Halík od nové vlády. Zda zmíněná slova myslí opravdu vážně, nevím. Já si jsem ale jist, že právě ZODPOVĚDNOST, SLUŠNOST a ODBORNOST je tím zásadním, o čem lidé ve vztahu k vládě silně pochybují.

Autor: 
Vojtěch Filip

Články

.