Schváleno krizové ošetřovné i příspěvek v karanténě

16. 12. 2021

Senát podle očekávání schválil návrhy zákonů, které předložila dosluhující vláda ANO a ČSSD v souvislosti s probíhající epidemií. Předlohy obnovující krizové ošetřovné, zavádějící příspěvek 370 Kč pro lidi v karanténě a příspěvek podnikatelům a lidem pracujícím na dohody tak směřují na Hrad k podpisu prezidentem republiky.

Při zavření škol nebo tříd kvůli epidemii koronaviru budou pečující dostávat ošetřovné po celou dobu karantény. Podpora navíc vzroste o třetinu na 80 procent redukovaného základu výdělku. Vyplácet se bude zpětně od začátku listopadu.

Ošetřovné se podle dosavadních pravidel vyplácí rodičům na školáky většinou devět dnů. Podpora činí 60 procent redukovaného základu výdělku. Zvýšení částky má podle ministerstva práce přispět k tomu, aby rodiny nezůstaly při uzavření škol nebo tříd bez peněz.

Předloha předpokládá, že denní dávka nebude nižší než 400 korun při plném úvazku, pří kratším se úměrně snižuje. Ošetřovné se neposkytuje za dny prázdnin či ředitelského volna. Dávka se vztáhne i na případy, kdy je dítěti nařízena karanténa. Pobírat ji budou rovněž lidé, kteří se starají po nařízeném uzavření sociálních služeb o handicapované blízké. Vedle zaměstnanců budou mít na peníze nárok za určitých podmínek také lidé pracující na dohody.

Sněmovna rozšířila okruh pečujících lidí s nárokem na podporu, u nichž se nevyžaduje soužití s ošetřovaným příbuzným v jedné domácnosti. V případě školáků půjde zejména o péči prarodičů.

Až 370 Kč denně pro lidi v karanténě

Senátoři schválili také předlohu zavádějící příspěvek až 370 Kč denně pro lidi, kteří se ocitli v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru. Příspěvek má být vyplácen těm, kteří se do karantény dostali od konce letošního listopadu do konce února příštího roku.

Bonus má podle vlády pomoci zabránit propadu příjmů lidí v karanténě a motivovat je k tomu, aby po setkání s nakaženými koronavirem zůstávali v karanténě a nemoc dál nešířili.

Příspěvek k náhradě mzdy či platu se už vyplácel od března do konce června. Podle končící ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) tzv. izolačku čerpalo 363 000 lidí. Díky příspěvku podstoupilo karanténu o 30 000 lidí měsíčně více než v době, kdy příspěvek uzákoněn nebyl, uvedla. Oproti jaru mohou příspěvek získat i lidé po návratu ze zahraničí, dodala ministryně.

K náhradě 60 procent redukovaného příjmu se má podle předlohy platit nejvýše 370 korun na den až 14 dnů. Celkem s tímto bonusem by ale lidé neměli pobírat víc než 90 procent svého průměrného výdělku. Bonus podnikatelům a dohodářům

Zákon o kompenzačním bonusu umožňuje osobám samostatně výdělečně činným a společníkům malých společností s ručením omezeným požádat o příspěvek až 1000 korun denně jako kompenzaci za dopady opatření kvůli epidemii koronaviru. O příspěvek 500 korun denně budou moci žádat i lidé pracující na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, takzvaní dohodáři.

Malou společností s ručením omezeným bude společnost s nejvýše dvěma společníky - fyzickými osobami nebo společníky, kteří jsou členy jedné rodiny. Podpora je zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 30 a více procent. O bonus budou moci žádat také podnikatelé, kteří zahájili podnikání mezi letošním 1. srpnem a 22. listopadem.

Zákon rozlišuje bonusová období. První z nich potrvá od 22. listopadu do konce letošního roku. Zákonem je garantováno ještě druhé bonusové období pro leden příštího roku. Další období bude moci vláda opět zavést svým nařízením, nejdéle ovšem do konce příštího roku. Celkový dopad bonusu na veřejné rozpočty za první dvě období představuje podle ministerstva financí 10,4 mld. Kč.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny / Janka Dubníčková