Ukrajina se chystá na protiruskou provokaci

10. 12. 2021

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov varoval zahraniční vojenské přidělence, že situace na východě Ukrajiny se vyostřuje. Prohlásil také, že utne jakékoliv provokace Kyjeva a možné ukrajinské pokusy vojensky vyřešit konflikt s proruskými povstalci na Donbase na východě země. Uvedl to na svém webu list Kommersant.

»Dodávky vrtulníků, bezpilotních letounů a letadel povzbuzují ukrajinský režim k prudkým a nebezpečným krokům. Kyjev neplní minské dohody. V důsledku se vyostřuje beztak vyhrocená situace na východě té země,« prohlásil Gerasimov. »Ale jakékoliv provokace ukrajinských úřadů usilující o násilné urovnání problému Donbasu utneme,« zdůraznil.

Jako lživé ruský generál odmítl zprávy, že se Rusko chystá vpadnout na Ukrajinu. A na adresu informací o soustřeďování ruských jednotek poblíž ukrajinských hranic poznamenal, že vojenská činnost, která se děje na národním území, nevyžaduje, aby o ní byly vyrozuměny další země.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová podle agentury Reuters obvinila ukrajinskou vládu, že k oblasti konfliktu stahuje těžké dělostřelectvo. Zacharovová před novináři prohlásila, že jednání o mírovém urovnání konfliktu na východě Ukrajiny k ničemu nevedou a uvízly ve slepé uličce, protože Kyjev neplní své závazky z minských mírových dohod, vyhýbá se přímému dialogu s povstalci v Doněcku a Luhansku a snaží se svalovat vinu na Moskvu za to, že mírový proces přešlapuje na místě.

Nová kubánská krize?

Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov míní, že růst napětí mezi Ruskem a USA kvůli Ukrajině může vést k opakování kubánské krize z roku 1962. »Víte, může k tomu naprosto dojít,« řekl Rjabkov podle agentury TASS v odpovědi na příslušnou otázku. »Jestli, jak se říká, soudruzi z druhé strany nechápou a vše bude pokračovat tak, jak to je, můžeme se podle logiky vývoje událostí najednou probudit a ocitnout se v něčem podobném. Bude to celkově selhání diplomacie, selhání zahraniční politiky. Ale stále je čas pokusit se dosáhnout dohody na zdravém základě,« prohlásil náměstek šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova.

Rjabkov hovořil o sporu mezi Spojenými státy a bývalým Sovětským svazem před šesti desítkami let, který se týkal rozmístění sovětských raket středního doletu na Kubě. Tato kubánská či karibská krize přivedla svět na pokraj jaderné války.

Kommersant připomněl, že americký prezident Joe Biden při úterním jednání varoval ruského prezidenta Vladimira Putina, že v případě napadení Ukrajiny postihnou Rusko bezprecedentní politické a ekonomické sankce. Spekuluje se o možnosti odpojit Rusko od bankovního systému SWIFT či omezení směny rublů za dolary, eura či libry.

40 cvičení NATO teplotu nesníží

Rusko odmítá, že by se chystalo zaútočit na Ukrajinu, a naopak obviňuje Kyjev, že se chystá konflikt v Donbasu vyřešit násilím. Putin také vyjadřuje znepokojení nad přibližováním sil NATO k ruským hranicím a požaduje od Západu záruky, že se NATO nerozšíří dále na východ. Podle ruského generálního štábu se v bezprostřední blízkosti ruských hranic koná okolo 40 velkých vojenských cvičení NATO a jen americké letectvo minulý měsíc podniklo 30 letů u ruských hranic, což je dvakrát více než vloni v listopadu, dodal deník Vedomosti.

Biden ale už ve středu vyloučil možnost, že by USA vyslaly svoje vojáky na obranu Ukrajiny, protože země není členem NATO. Biden rovněž očekává brzké jednání zástupců Ruska a zemí NATO o situaci na ukrajinských hranicích. Jednat by se podle prezidenta USA mělo o ruských obavách z rozšiřování NATO a o opatřeních, jež musí být přijata, aby se podařilo »snížit teplotu na východní frontě«.

»Představa, že by se Spojené státy uchýlily jednostranně k použití síly, aby odpověděly na ruskou invazi na Ukrajinu, není v tuto chvíli na stole,« řekl podle ČTK Biden novinářům.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny / Roman Janouch