Konečná: Unie dala přednost zájmům farmaceutických koncernů před lidmi. Evidentně ne poprvé, bohužel, ne naposled

10. 12. 2021

O nové mutaci Covid-19 omikron slyšíme v posledních dnech stále častěji, v Česku máme oficiálně potvrzené již dva případy. Zatím se toho ví málo, jedny zdroje o ni hovoří jako o spáse, druhé zase jako o pohromě. A právě nad tím se pozastavila předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. „Na protichůdnost zpráv v rámci pandemie Covid-19 jsme si už tak nějak zvykli. Spousta lidí se ale ptá, zda tomu nešlo předejít,“ ptala se sociální síti.

EU podle ní mohla celkový průběh kovidového žití dávno usměrnit. „Místo toho ale Unie dala přednost zájmům farmaceutických koncernů před lidmi. Evidentně ne poprvé, bohužel, ne naposled,“ obává se předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Kateřina Konečná byla první z českých europoslanců, který kritizoval, že se před lidmi tají smlouvy s výrobci vakcín. „Nejenže si plivli do tváře všichni, kteří mají jinak plná ústa transparentnosti, ale zejména dostali políček daňoví poplatníci, kteří předražené účty za vakcíny nakonec musejí zaplatit. A to nejhorší, co z toho možná vzešlo, je právě nedůvěra,“ říká.

Nemožnost vidět, na čem se Evropská unie i státy se soukromými společnostmi domluvila, podle ní zaselo v mysli lidí neskutečné množství otázek. „Třeba to, proč si výrobci vakcín nechtějí ručit za případné vedlejší účinky. Sama jsem přívrženkyní očkování – bez něj by dodnes celý svět sužovalo nespočet šířících se nemocí, které jsou už – alespoň v našich končinách – desítky let historií. Nedivím se ale, že spousta lidí prostě nedůvěřuje očkování, když jednání jsou od začátku vedena netransparentně a jako hlavní vítěz vždy vychází výrobce,“ dodává Konečná. 

Sama již několikrát vyzývala Evropskou komisi, aby uvolnila patentová práva. Však bezvýsledně.

„Ne Covid-19, ale nenasytnost světových miliardářů, nekompetentnost států a neschopnost Evropské unie postavit se farmaceutickému průmyslu vytvořila podmínky pro dohady a skepticismus vedoucí k tomu, že nemalá část obyvatel se očkovat odmítá. Díky nim si teď procvičujeme řeckou abecedu v mutacích koronaviru. Tak si na ně vzpomeňte, až budete mít zakázaný vánoční večírek, trhy nebo návštěvy Vašich blízkých v nemocnicích či domovech pro seniory,“ uzavírá předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy