Bývalý ministr obrany ČR Kostelka k současné eskalaci napětí na ukrajinsko - ruské státní hranici

6. 12. 2021

Kyjev rozhlašuje do světa, že se Rusové chystají někdy v lednu 2022 napadnout Ukrajinu. Spíš se, ale jedná o přípravu Kyjeva k likvidaci nepohodlných separatistických oblastí. Asi se neodváží napadnout i Krym.

Osobně se nedomnívám, že by USA, a ani NATO, což je v podstatě totéž, chtěly rozpoutat 3. Světovou válku, protože to by byl nevyhnutelný výsledek nějakého vniknutí na území Ruské federace, včetně Krymu. Spojené státy jsou si určitě vědomy možné eskalace konfliktu, který by jistě zasáhl i území USA.

Spojené státy se cítí, a taky to tak prohlašují, ohroženy především Čínou a zřejmě by se do rozsáhlého konfliktu kvůli Ukrajině nerady větší měrou zapojovaly, daleko více podporují zapojení ostatních členů NATO v zastoupení USA.

Proč taky ohrozit vlastní území a zájmy, když je tu „spojenec“, který může bojovat za nás, ničit svou infrastrukturu, ekonomiku, životní prostředí a životy svých vojáků a obyvatel. Příklad II.Světové války, kdy Američané na ni zbohatli a získali vliv, může prostě být příkladem i pro současnost.

Osobně to ve změněných podmínkách ve světě považuji za utopii a nemyslím si, že by Rusové tuhle hru akceptovali a doufám, že ani Evropané. Tedy až na výjimky z nich některé tvoří i naši politickou „elitu“.

Teď v případě Ukrajiny jde o jedno. Přičlenit odtržené oblasti východní Ukrajiny zpět pod svrchovanost kyjevské vlády bez nutnosti přiznat místnímu obyvatelstvu, v podstatě dnes již ve většině případů občanům s dvojím občanstvím, jakékoliv jazykové nebo politické výjimky a výhody. Zkrátka zcela negovat Minské dohody.

Tím i oslabit výrazně pozici Putina a Ruska jako celku s možností militarizace Ukrajiny jako budoucí vojenské základny USA - NATO.

Obávám se, že tohle si Rusko i z hlediska svých historických zkušeností nemůže dovolit a že situace by v případě takového scénáře skutečně mohla eskalovat ve velký světový válečný konflikt.

Uvidíme, co přinese úterní videokonference Putin - Biden.

Zde je odkaz na navazující článek:

https://plkr.kscm.cz/cs/aktualne/aktuality/ministr-zahranicnich-veci-cr-...

 

 

Autor: 
Ing. Miroslav Kostelka, ex ministr obrany ČR (v letech 2003-2005, armádní hodností generálporučík)
Zdroj: 
fb