Aleš Haluska: O vlak budeme bojovat dál

5. 12. 2021

Rožmitálský radní Aleš Haluska k blížícímu se ukončení provozu vlakových spojů na železniční trati Rožmitál – Březnice.

V pátek 3 . prosince natáčela televize CNN Prima NEWS reportáž o konci vlakové osobní dopravy na trati Rožmitál pod Třemšínem – Březnice. Z důvodu nemocí pana starosty i místostarosty našeho města Rožmitál pod Třemšínem, jsem dostal možnost hájit zájmy našeho města a našich občanů jako radní města tedy já osobně. Na pomoc jsem si přizval a požádal kamaráda, uznávaného člověka i milovníka našeho města, novináře, spisovatele a mnoho dalšího, pana PhDr. Jindřicha Jiráska majitele Cvokařského muzea ve starém Rožmitále. Jsem velice rád, že naše oba názory na rušení našeho motoráčku se shodovaly. Těší mne i fakt, že názor na rušení vlaku a pohled na celou věc mají stejný i pro mne uznávaní politici v našem regionu jako jsou příkladně bývalí starostové okresního města Příbram pan Josef Vacek a Josef Řihák.

Převádět vše v dnešní době na peníze a výdělečnou činnost je dle mého názoru špatně. Osobní vlaková doprava je přeci veřejná služba našim občanům. Středočeský kraj má finance z rozpočtového určení daně, tedy i od občanů našeho města a proto by vlakovou dopravu podporovat měl. Navíc vesnice na trati Namnice, Oslí atd. Budou úplně odříznuté od osobní dopravy, protože do zmiňovaných vesnic se autobus nedostane. Na návrhy našeho města, i ve smyslu spolufinancování, nebylo ze Středočeského kraje nijak akceptováno. Vlakové spojení v Rožmitále slaví letos 122 let. Měli bychom tedy pro další generace vlakové spojení zachovat i po kulturní stránce a tak vláček dotovat jako kulturu, sociální služby, zdravotnictví a podobně. Nebo má vedení Středočeského kraje v plánu rušit muzea a další neziskové věci?

Rovněž krásný byl i fakt, že když reportéři TV Prima čekali na příjezd vlaku do Rožmitálu, aby se dotázali na názor cestujících, tak po příjezdu vystoupilo zhruba 20 cestujících. Rád bych všem chtěl moc poděkovat za podporu. Určitě mohu říci, že to není konec našeho vláčku v Rožmitále. Bojovat budeme nadále a v úvahu již dnes jsou varianty prázdninového či víkendového provozu z důvodu turismu do našich krásných Brd a našeho města, které nabízí široké spektrum pro turisty jako příkladně: Kostel Povýšení Svatého Kříže kde vznikla Česká mše vánoční od J.J.Ryby, Cvokařské Muzeum, Podbrdské Muzeum a dnes již i částečné otevřeného zámku. Momentálně, ale tohle na stole nemáme, neboť řešíme nárůst energií, odpadu a v neposlední řadě i zdražení od Středočeského kraje zhruba o milion korun na autobusovou dopravu.

Rád bych pozval všechny naše občany a příznivce naší dráhy na takové zakončení a poslední jízdy vlakem z našeho města. V sobotu 11. 12. 2021 na vlakovém nádraží v Rožmitále pod Třemšínem s doprovodným programem, tak určitě doražte. Odjezd prvního vlaku z Rožmitálu v 9:55 hodin.

S úctou radní města Rožmitál pod Třemšínem Aleš Haluska.

 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
www.zpravypribram.cz