ČR hrozí, že inflace stoupne z říjnových 5,8 na 7 %

4. 12. 2021
Z rozhovoru redakce Sputnik s investory Viktorem Harnachem a Miroslavem Šafářem.
Roste inflace, drahé jsou energie a potraviny atd. Vymlouvat se na covid nelze věčně. Vše má profesionální řešení. Máme nápadně velkou inflaci. Jak si ji vysvětlujete, co ji způsobilo. Jak to bylo v minulosti?
 

Harnach: Skutečnou příčinou je nerovnováha v produkci peněz a produkci ekonomiky vůbec. Za hlavního viníka – když pominu banky – tu považuji energetický sektor, který asi nepředvídá, vždyť energie dnes stojí za vším. ČSSR bývalo součástí jednotné energetické soustavy. V našich časech dochází k její další fragmentaci.

V Německu a Rakousku se přitom zřekli jaderných zdrojů energie (Rakousko je dokonce proti nim), kupují si elektřinu od ČR, ale cestou emisních povolenek nás EU trestá za to, že při výrobě proudu dílem spalujeme fosilní palivo. Přitom proud v síti ČR vyrovnává a stabilizuje i okolním zemím. Kdyby se u nás dostavěly nové bloky jaderné elektrárny, nemohly by nás uvedené státy do té míry zneužívat: Němci si u nás vlastně koupí levnou energii, my jim to zaplatíme v emisních povolenkách, pak se nemůžeme divit, že babička z Horní Dolní nemá na energii…

Další fází je drahota plynu. Německo nemůže certifikovat Nord Stream 2 rychle, protože čelí enormnímu politickému tlaku. Ropná pole v Norsku, Holandsku a Británii neprodukují tolik, kolik dříve. Do toho všeho se ještě promítá cena zkapalněného plynu, kdy lodě s touto komoditou plují raději do Asie, kde je nejlepší výkupní cena. Tak se nedivme, že když je drahá energie, prodražuje se výroba a zvedají se ceny úplně všeho.

Tohle nemá na svědomí covid, ale krátkozrakost politické garnitury, která si myslí něco ve stylu že „po nás potopa“… Covid jako výmluva, přišel jako na zavolanou. Strach z Ruska pak může způsobit, že nám tu třeba vznikne nedejbůh blackout. Můžeme si potom popovídat, jak nám stoupla životní úroveň…

Šafář: Tištění nekrytých peněz, tzv. kvantitativní uvolňování peněz do ekonomiky, které se praktikuje v EU a USA (jakož i u nás), to je hřebíček do rakve systému. Přidá-li se k tomu epidemie, emise zesílí. Jde o nekonečný kolotoč stále nových peněz. Americký FED v roce 2020 uvolnil kvůli coronaviru 700 mld. dolarů, v přepočtu asi 16,5 bilionu Kč.

V minulosti jsme zažili různé „měnové reformy“. Doufám, že se jich nedožijeme znovu…
Autor: 
Vložil: jk
Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/