Josef Šenfeld: Leden »rozhodne«

29. 11. 2021

Mediální předvánoční show má jiná než ježíškovská témata. Je tu nejen koronavirus, ale i další hrozby z východu. Nejen hranice Polska a Běloruska se zachvívá, ale i prý, alespoň podle jednoho vysoce postaveného ukrajinského generála, ta ukrajinsko-ruská. Podle něj, jak jsme se dozvěděli před několika dny, se v lednu chystá útok Ruska na Ukrajinu. Jeho »teorii« převzalo dokonce velení NATO. Údajně tomu nahrává zkouška ruské rakety z Bílého do Barentsova moře, která má větší rychlost než všechny dosavadní a je možné ji odpalovat nejen z lodí plovoucích na hladině, ale i z ponorek několik desítek metrů ponořených pod ní. A jsou velmi přesné, nezachytitelné americkými radary.

Pak je tu další zpráva, jež nás má znejistět. Rusko má zbraň, která je schopna najednou vyřadit všechny satelity létající nad námi ve vesmíru. I ty, nebo spíše právě ty vojenské. Tím vyřadit vše, co potřebuje k činnosti elektroniku, i letadla, lodi, podzemní raketovou sílu. Výsledek? Okamžitě je prý třeba začít více zbrojit, koupit tu nejlepší zahraniční techniku, utrhnout si od úst a namísto chleba, jímž by byli nasyceni tisíce strádajících, dovézt rakety, moderní bojová vozidla a vycvičit další a další vojáky. Proto železná dáma paní Černochová převezme velení nad armádou a stane se ministryní obrany. Nebo války? Těžko říct.

Zatím však zbývá trochu času. Proto Spojené státy prý dodají Ukrajincům nejmodernější techniku, aby »se mohli bránit«. Kromě toho hledají další místo v blízkosti ruských hranic, kde by vybudovaly novou nebo nové základny. Polsko bude dobré, ale co takhle Ukrajina? Také konflikt na hranicích s Běloruskem se hodí, alespoň je čím všechno zdůvodnit.

A najednou jsme u otázky: Není to všechno naopak? Nezačíná vše tím, jak Spojené státy se svým kamarády z NATO zbrojí, eskalují napětí, aby měly další důvody pro zbrojení, dávají podnět k výmyslům typu Vrbětice...? Přitom nové zbraně v rukou ukrajinských nacionalistů mohou oprávněně vyvolat starosti a donutit protistranu, aby se chovala podle Clausewitze a dokonalejšími zbraněmi si zajistila mír?

Datum vyřčené vysoce postaveným ukrajinským generálem o lednovém napadení Ukrajiny Ruskem je ze stejného soudku jako předpovědi slavného Nostradama pro některá léta dvacátého a jedenadvacátého století. Vykládat je, je možné, až události proběhnou, dát jim patřičnou náplň a tak dál dělat z Nostradama proroka. Je ovšem zajímavé, že tentokrát vývody slavného francouzského vědce ještě nikdo nepoužil. A tak zůstává u dodávek moderních zbraní a zbraňových systémů těm, kteří jsou schopni vyprovokovat konflikt.

Leden se blíží. Rusko je klidné. Jen dál připravuje svou obranu. Věřit Alianci se nedá. Lepší je se připravovat a být připraven, protože, kdo by věřil, že světovládné Spojené státy a jejich satelity se Afghánistánem poučily a budou světu nabízet už jen mír?

Autor: 
Josef ŠENFELD, předseda OV KSČM Litoměřice

Články

.