A. Černý: Svátky, které je třeba ctít

7. 11. 2016

Oslava české státnosti a pomalu a jistě i Mezinárodní den studentstva sklouzávají kvůli některým politikům ke střetům, které si rozhodně nikdo nepřejeme. Dalajlama by měl kázat sblížení, lásku a sounáležitost bez jakýchkoliv agresí a bojů. Oslí můstek od návštěvy dalajlamy k čínským investorům a potlačování jejich významu je docela úsměvné. Zvláště jedná-li se o zemi, jejíž ekonomika se rozrůstá. Obchodní vztahy s Čínou musí být pro obě strany – jak Čínu, tak naši republiku – výhodné a perspektivní. Spojovat obchod s politikou není standardní řešení.

Čína je jednou z největších ekonomik na světě, a proto vztahy s ní nelze podceňovat. I pro naši republiku mohou čínské investice, ať už do soukromé či státní sféry znamenat vznik nových pracovních příležitostí a možný rozvoj regionů. Mám za to, že aktivita ministra Hermana způsobila zbytečný exces. KSČM dlouhodobě podporuje dobré vztahy s Čínou, a to za přísných pravidel, která nediskriminují ani jednu stranu.

V následujících dnech uctíme 17. listopad, Mezinárodní den studentstva, kdy právě českoslovenští studenti vyjádřili svůj odpor proti německé okupaci a rozpínavosti Adolfa Hitlera. Mnozí z nich byli popraveni, další skončili v koncentračních táborech. Pokloňme se jejich památce a nezapomeňme na to, že právě mladí lidé nechtěli sklonit hlavu před německou agresí. Byl bych velmi nerad, aby stejně, jako tomu bylo 28. října, byl i tento svátek, který slaví studenti po celém světě, zneužit k politickým střetům, výstupům a změně jeho významu, který pro nás všechny má.

Autor: 
Dr. Alexander ČERNÝ, poslanec KSČM

Články

.