M. Vostrá: Mezinárodní den studentstva

7. 11. 2016

Všichni bychom se měli zastavit a vzpomenout tragických událostí 17. listopadu 1939. Tento den se stal Mezinárodním dnem studentstva právě na základě dění, ke kterému došlo. Mezinárodní den studenstva je dnem velmi významným už proto, že je jediným mezinárodním svátkem, který má český původ.

Potlačení tiché demonstrace u příležitosti 21. výročí vzniku Československé republiky, při které byl zraněn student lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jan Opletal, rozpoutalo hrůzné dění. 16. 11. proběhla za účasti Adolfa Hitlera porada, která rozhodla o osudu studentů. Výsledkem porady byl příkaz k uzavření českých vysokých škol na dobu tří let, zatčení a popravení vedoucích představitelů studentské organizace a zavlečení stovek studentů do koncentračních táborů. V noci ze 16. na 17. listopadu došlo k rozsáhlé razii v řadách studentů po celé republice. Budovy vysokých škol byly dány k dispozici gestapu a německým vysokým školám. Mezinárodní den studentstva byl vyhlášen v roce 1941 v Londýně při příležitosti druhého výročí událostí ze 17. listopadu 1939. Studenti, kteří byli tehdy zatčeni gestapem, byli dopraveni do ruzyňských kasáren a devět představitelů studentských organizací bylo popraveno.

Proto se velmi přimlouvám, abychom těmto mladým hrdinům věnovali 17. listopadu tichou vzpomínku, protože právě tito mladí lidé se vzhledem ke svým ideálům postavili proti agresi německých okupantů. Je třeba tato historická fakta neustále připomínat nejen sami sobě, ale především dnešní mladé generaci, neboť v dnešní době hrozí terorismus, války, agrese. A právě těmto novodobým hrůzám se společně snažme zabránit.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně PSP ČR a místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM