Připravte se na Fialovu drahotu

8. 11. 2021

Ministerstvo financí odhaduje v nové prognóze, kterou zveřejní zítra, pro příští rok průměrnou inflaci šest procent.

V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). V poslední prognóze v srpnu úřad počítal s 3,5 procenta. Schillerová zároveň zopakovala, že zvyšování úrokových sazeb centrální bankou nebude mít na inflaci vliv.

ČNB ve čtvrtek v rámci nové prognózy výrazně zvýšila odhad inflace. Letos ji čeká na průměrných 3,7 procenta, v srpnu to byla tři procenta. Příští rok by pak inflace měla podle odhadu centrální banky stoupnout na 5,6 procenta z dříve odhadovaných 2,8 procenta. V roce 2023 by měla inflace klesnout na 2,1 procenta. MF i ČNB očekávají na počátku příštího roku inflaci až kolem sedmi procent.

Meziroční inflace v říjnu výrazně stoupla na průměrných 5,7 procenta ze zářijových 4,9 procenta. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. Nejvíce k růstu cen přitom nadále podle ekonomů přispívají položky související s bydlením. Znatelný je i růst cen pohonných hmot. Ve srovnání s předchozím měsícem odhadují ekonomové růst spotřebitelských cen zhruba o jedno procento. Údaje o říjnové inflaci zveřejní Český statistický úřad ve středu.

»Těžištěm meziměsíčního cenového růstu byly v září oddíly bydlení, voda, energie a paliva. V říjnu se dále zdražovalo v oddílu doprava, a to jak kvůli vyšším cenám pohonných hmot, tak i kvůli dražším automobilům. V meziročním srovnání do celkové inflace v říjnu přispívaly především náklady spojené s bydlením včetně energií a oddíl doprava. Zatímco letos doposud cena elektřiny meziročně klesala, tak v říjnu již do meziroční inflace ceny elektřiny a plynu začaly přispívat kladně,« uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského byl říjen čtvrtým měsícem v řadě, kdy meziroční inflace ukázala poměrně dramatický skok. »Ke zrychlení cenového růstu pravděpodobně opět došlo napříč spotřebním košem, respektive u valné většiny z 12 hlavních cenových skupin. Z nich největším dílem k navýšení meziroční inflace zřejmě přispěla skupina bydlení s pokračujícím růstem nákladů vlastnického bydlení a vyššími cenami energií,« uvedl. Další položkou s citelným dopadem do inflace byly podle něj pohonné hmoty, které v říjnu meziročně zdražily zřejmě už o víc než čtvrtinu.

»Tempo růstu spotřebitelských cen v minulém měsíci opět zrychlilo, když hlavním důvodem bylo zvyšování nákladů spojených s bydlením včetně počínajícího zvyšování cen energií,« uvedl také ekonom Komerční banky Michal Brožka. Na začátku příštího roku podle něho inflace pravděpodobně stoupne nad šest procent.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny / Jiří NUSSBERGER