Jiří Dolejš: Babiš lovil voliče nalevo. Z miliardáře ale tátu pracujících neuděláte

11. 10. 2021

Volební výsledek komunistické strany je bolestivý. Ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl končící poslanec KSČM Jiří Dolejš. Důvodů je podle něj několik, jednak se nevydařilo finále kampaně, jednak premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dokázal oslovit levicové voliče.

KSČM zažila v sobotu volební debakl, kvůli němuž bude muset po 32 letech opustit poslanecké lavice. Zisk 3,6 procent hlasů je zároveň nejhorší volební výsledek v historii komunistické strany.

„Je to prohra a bolestivý výsledek. Nejdeme do jednoduchých časů,“ neskrýval Dolejš zklamání z rozuzlení sněmovních voleb. Uznal, že finále kampaně komunistům moc nevyšlo. „Je těžké se vymezovat proti Babišovi, když mu nahráváte,“ zhodnotil zpětně snažení KSČM.

Právě premiér za hnutí ANO byl nejen podle něj kamenem úrazu, proti kterému bylo třeba se víc vymezit. „KSČM je levice. Český občan má rád solidaritu, problém je, že tam byl Andrej Babiš. Získal voliče za erár. Ne, že by se z něj stal levičák. Neuděláte z něj tátu pracujících,“ pokračoval Dolejš na CNN Prima NEWS.

Kvůli volebním výsledkům v sobotu rezignoval jak předseda Vojtěch Filip, tak celé předsednictvo strany, kterou dočasně povedou místopředsedové Petr Šimůnek a Václav Ort. Na mimořádném sjezdu, který je naplánován na 23. října, se pak zvolí noví lidé do čela KSČM.

„Pro mě byl vzkaz spolustraníkům ten, že éra Vojtěcha Filipa končí. On to avizoval už předem a byl jednička (ve volbách), což možná bralo dynamiku. Víme, že končí, ale nová tvář si to musí vybojovat už za 14 dní,“ osvětlil současnou vnitrostranickou situaci.

Stranu chce vést Konečná i Luzar

Svůj záměr bojovat o předsednictví KSČM již vyjádřila europoslankyně Kateřina Konečná. Ta ve volebním štábu řekla redakci CNN Prima NEWS, že je potřeba vrátit stranu ke kořenům radikálně levicové politiky, pokud má uspět. Stejně tak chce řady komunistů omladit o nové tváře a domluvit se s dalšími levicově smýšlejícími politickými organizacemi na spolupráci do komunálních a senátních voleb.

„Oceňuji odvahu, že to řekla teď. Bude muset zvládat krizové řízení. Musíme být razantní na úrovni 20. století,“ řekl na závěr Dolejš ve speciálním povolebním vysílání pořadu 360°. O čelní pozici kromě Konečné bude usilovat také dosavadní poslanec KSČM Leo Luzar.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
CNN Prima News