Vojtěch Filip: KSČM chce hlavně podporovat výstavbu bytů. Stavět by je měly hlavně obce

8. 10. 2021

Na poslední chvíli se snažili získat voliče na svou stranu lídři SPD, ČSSD, KSČM a Přísahy. Ve studiu s Bárou Divišovou debatovali o řadě témat, řeč přišla například na zdražování bydlení, růst cen elektřiny nebo na koronavirová opatření.

Hned několik stran se v předvolebních průzkumech pohybuje kolem 5% hranice pro vstup do Poslanecké sněmovny. Pro tyto strany bude důležitý každý hlas. Na poslední chvíli se je snažily získat v debatě na televizi Nova. Moderátorka Bára Divišová zpovídala Tomia Okamuru (SPD), Jana Hamáčka (ČSSD), Vojtěcha Filipa (KSČM) a Roberta Šlachtu (Přísaha).

Jako první přišla řeč na ekonomiku. Českou republiku mimo jiné trápí rekordní schodek rozpočtu. Politické strany nabídly různá řešení tohoto problému. KSČM by například zrušila drahé nákupy na ministerstvu obrany. SPD chce zase vzít peníze solárním baronům, zrušit inkluzi ve školství a nedávat peníze politickým neziskovkám. ČSSD zase plánuje náklady přenést na bohaté, zavést by chtěla bankovní a sektorovou daň a progresivní zdanění. Hnutí Přísaha nechce zvyšování daní a chce hlavně stabilitu systému. 

Politici řešili také, co dělat s rostoucí cenou elektřiny. Nejradikálnější řešení přinesl Tomio Okamura. "Je to ten zelený úděl Evropské unie, ten plán, na který bohužel kývla vláda. Jediným řešením je vystoupení z EU," řekl Okamura. Vystoupení z unie je ale podle Hamáčka ekonomická sebevražda.

Dalším problémem, který Čechy momentálně hodně trápí, je zdražování bydlení. ČSSD v této souvislosti vadí dlouhodobě neobsazené byty a plánuje proto takové byty více zdanit. S tím ale nesouhlasí Robert Šlachta. "Naprosto nesouhlasím. Zkusili to v zahraničí, třeba v Kanadě. Nepodařilo se jim zdaněním dostat k tomu, aby ty byty byly uvolněny. Máme spoustu bytů, které patří obcím a jsou ve špatném stavu," uvedl lídr hnutí Přísaha. SPD zase podporuje podpořit družstevní byty a chtělo by také manželské půjčky pro mladé páry. KSČM chce hlavně podporovat výstavbu bytů. Stavět by je podle Filipa měly hlavně obce.

Dalším velkým tématem debaty byla zahraniční politika České republiky. Rozdílný pohled mají strany na členství v Evropské unii. SPD i KSČM by chtěly referendum o vystoupení z unie. ČSSD a Přísaha jsou proti němu. "Českou republiku samotnou nikdo nebude poslouchat," řekl Robert Šlachta (Přísaha). Řeč přišla také na možné přijetí eura. Zatímco Šlachta, Filip a Okamura jsou striktně proti, Hamáček to do budoucna nevylučuje.

Na závěr se řešilo aktuální téma, tedy koronavirus. Všichni politici se shodli, že už nechtějí plošné zavírání škol a další lockdowny. Hnutí SPD by také chtělo kompletně zrušit povinné nošení roušek a respirátorů. Okamura zmínil, že k tomu už přistoupilo například Dánsko. To má ale vyšší proočkovanost než Česká republika.

První velká debata na TV Nova

Do odpolední diskuze byli pozváni zástupci politických stran, hnutí nebo koalic, které by dle předvolebních průzkumů překročily hranici 5 % hlasů nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, ale zároveň nejsou umístěny mezi prvními třemi. Televize se nakonec rozhodla oslovit i strany, které získaly v předvolebních průzkumech více než 4 %, aby vzala do úvahy i statistickou chybu, protože dvě strany skončily těsně pod pěti procenty.

Od 20:00 diváky čeká další debata, kterou bude moderovat Rey Koranteng. Ve druhé čtvrteční debatě se utkají lídři tří nejsilnějších stran a koalic. Tedy lídr hnutí ANO Andrej Babiš, lídr koalice SPOLU Petr Fiala (ODS) a lídr koalice PIRSTAN Ivan Bartoš (Piráti).

Na celý záznam debaty se podívejte zde na TN.cz.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
TV Nova