Alena Nohavová: Podpoříme výrobu regionálních kvalitních potravin a jejich dodávání na náš trh

4. 10. 2021

Na pozvání Okresní agrární komory Tábor jsem se zúčastnila debaty o zemědělské části programu naší strany v den zahájení Dne zemědělců, potravinářů a venkova okresu Tábor.

A jak to vidím?

Shodli jsme se ve všech bodech našeho programu. Krajina udržovaná zemědělci a šetrně obhospodařovaná půda přináší zdravé životní prostředí a je schopna pak zadržovat vodu v krajině. Důležitý je pravidelný přínos organické hmoty ze živočišné výroby  - tedy hnoje. Rostlinnou výrobu nelze dělat bez té živočišné! Shodli jsme se na podpoře výroby regionálních kvalitních potravin a jejich dodávání na náš trh místo nekvalitních dovážených ze zahraničí. Řetězce si neobjednávají kvalitu, ale cenu!!  A navíc máme v ČR nejvíce regálů na obyvatele v rámci EU. Jsme málo soběstační ve výrobě potravin.

Naši zemědělci mají nerovné podmínky nejen na jednotném trhu EU, ale i světovém. A proč? Špatně jsme si vyjednali zemědělské dotace při vstupu do EU - jsou daleko nižší než v jiných zemí EU a náš stát není tak bohatý, aby to mohl vyrovnat.

Autor: 
Alena Nohavová, vedoucí kandidátka KSČM v Jihočeském kraji