Marta Semelová: Státní výstavba znamená, že to bude garantovat stát. I stát může stavět. Obce by měly mít svou koncepci

1. 10. 2021

„Důchodci trpí hrůzou, o kolik jim zdraží nájem, mladé rodiny odkládají bydlení, je předražené,“ řekla lídryně pražské kandidátky za ČSSD Jana Maláčová. „Soukromý majetek může být do doby, kdy plní, co má,“ uvedla k bytům Marta Semelová z KSČM. S ostatními jedničkami v Předvolební debatě na České televizi hovořily mimo jiné o ekonomické situaci, zvýšení úrokové sazby či nedostatku bytů. Debaty se zúčastní i další lídři stran v Praze – Olga Richterová za Piráty, Patrik Nacher za ANO, Jiří Hynek z Přísahy a Josef Nerušil z SPD.

„Chtěli bychom zavést progresivní danění, tak aby víc platili bohatí a méně chudí. Odráží se to na životě nízkopříjmových lidí,“ okomentovala Semelová.Ohledně zvýšení úrokové sazby dodala, že se jedná o složitou a citlivou otázku. „Bude to mít dopady na lidi i firmy. Ty potřebují teď investovat. Pokud došlo k čemu došlo, mohou se dostat do problémů při braní půjček či úvěrů. Totéž platí pro lidi, kteří chtějí hypotéku, zvlášť mladí, co nemají našetřeno,“ doplnila.

„Za starých dob mohl každý bydlet, nyní je to drahé,“ zavzpomínala Semelová, podle níž po zásahu ČNB může vzrůst zájem o nájemné bydlení. „Státní výstavba znamená, že to bude garantovat stát. I stát může stavět. Obce by měly mít svou koncepci. Chceme se zaměřit na kšeftování s byty. Jsou tu tisíce prázdných,“ doplnila.

„Byla bych velice ráda, aby se nezavíraly školy,“ prohlásila Semelová ke koronavirové situaci. Kritizovala také zmatená vyjádření členů vlády. Pozitivně hodnotí procento naočkovaných lidí.

Záznam debaty - https://www.ceskatelevize.cz/porady/14311626553-volby-2021/221411033330930/

 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize