Jaroslav Komínek: Je potřeba, aby stát podporoval města ve stavbě městských bytů

1. 10. 2021

Další předvolební debata Blesku přinesla řadu palčivých otázek. Jaké jsou recepty stran na drahé a stále méně a méně dostupné bydlení v Česku? Pomohly by pokuty za neobsazené byty, jak navrhuje ČSSD? Má se snížit DPH na stavebniny? Je dostatečná podpora mladých rodin, kde se zaseklo sociální bydlení a co silně kontroverzní vyvlastňování bytů, jako chtějí dle referenda u sousedů v Berlíně? A řeč přišla na téma dopravy.

Na závěrečnou z řadových debat tentokrát na téma Bydlení a doprava přijali pozvání do sutida Blesku vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a taktéž dopravy Karel Havlíček (za ANO), místopředseda ODS a starosta Líbeznice Martin Kupka (ODS/Spolu), poslanci Ondřej Polanský (Piráti/PirStan), Věra Kovářová (STAN/PirSTAN) a Jan Birke (ČSSD) a vedoucí kandidát KSČM v Ústeckém kraji Jaroslav Komínek.

Konkrétní plán KSČM je podle Komínka v otázce bydlení jasný. „Podpora bydlení. KSČM to dlouhodobě podporuje. My mluvíme o tom, že je potřeba, aby stát podporoval města ve stavbě městských bytů. Druhá věc je národní banka -  to je způsob, jak půjčit mladým lidem,“ uvedl a konstatoval, že souhlasí v podstatě se všemi diskutujícími. „Pojďme si sednout a sepsat to.“ 

Politici se shodli i na tom, že řešením bytové krize není ani vyvlastňování, které navrhl jeden z pirátských poslanců. „To, že to řekne jeden poslanec neznamená, že to máme v programu,“ reagovala na kritiku nápadu Kovářová. Vyvlastňování narazilo i u Havlíčka či Birkeho. „Nemůžeme řešit nedostatek bytů tak, že je vyvlastníme,“ přidal se rovněž Komínek.

Záznam debaty najdete na Blesk.cz - https://www.blesk.cz/clanek/volby-volby-do-snemovny/691495/debata-blesku-jak-chteji-politici-zkrotit-horentni-ceny-bytu-a-co-dostavba-dalnic.html

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Blesk TV