Vojtěch Filip: Znárodňovat nechceme. Ani byty, ale vystupme z NATO, řekl v Rozstřelu

30. 9. 2021

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM, byl dalším hostem pořadu Rozstřel a moderátora Vladimíra Vokála v rámci předvolební série rozhovorů. „Každý rok bychom chtěli, aby se postavilo alespoň čtyřicet tisíc bytů,“ řekl Filip s tím, že jednou z hlavních priorit komunistů je dostupné bydlení. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny komunisté ve volbách podle Filipa pokoří. 

Na počátku pořadu poslal předseda KSČM pozdrav do rakouského Štýrského Hradce, kde komunisté získali 28,9 procenta hlasů ve volbách do městské rady.

Hlavním tématem středečního Rozstřelu byly volební priority strany a tím je podle Filipa především bydlení. „Vnímáme, že je katastrofální stav v cenách bydlení. Jednou z našich hlavních priorit je dostupné bydlení,“ řekl předseda KSČM. Podle něj je důležitá nejen nynější bankovní podpora, ale také samotná výstavba obecních a družstevních bytů. Každý rok by chtěli komunisté postavit alespoň čtyřicet tisíc bytů, prioritně v malých obcích, kde je volná půda.

Historicky poprvé od roku 1989 byli komunisté součástí vlády. Vládu Andreje Babiše tolerovali tři roky do letošního dubna. Podle Filipa se komunistům podařilo prosadit do státního rozpočtu výstavbu bytů v malých obcích do dvou tisíc obyvatel každoročně za zhruba 600 milionů.

Znárodňovat lídr komunistů nepotřebuje, ani byty, ani firmy. „Stát může vykupovat akcie podniků. Ostatně i výkup OKD byl pro stát výhodný, měl z něj příjmy do rozpočtu v miliardách korun, které předtím plynuly do zahraničí,“ tvrdil v Rozstřelu Filip. Komunisté mají podle něj zájem, aby se do veřejného sektoru, ať už do rukou obcí, krajů nebo státu, vrátila vodárenská zařízení, tedy vodovody a kanalizace.

Záznam debaty: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozstrel-vojtech-filip-kscm-eu-nato-v...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
iDnes TV