Díky bytové politice KPÖ ovládla Štýrský Hradec

29. 9. 2021

Za překvapivým vítězstvím rakouských komunistů v nedělních volbách ve Štýrském Hradci (Grazu) je jejich soustavné angažmá v bytové politice a široce sdílený pocit místních, že strana chrání »malé lidi«, kteří nemají zastání. Informoval o tom liberální deník Der Standard.

Komunistická strana Rakouska (KPÖ) zaznamenala ve volbách do zastupitelstva druhého největšího rakouského města historický úspěch, když tam s 29 % hlasů porazila vládní lidovce (ÖVP), jejichž starosta Siegfried Nagl stál v čele města 18 let. Lídryně kandidátky Elke Kahrová má velkou šanci stát se první komunistickou starostkou v kterémkoliv hlavním městě rakouské spolkové země.

Civilně vystupující Kahrové, která byla mezi lety 2005-17 radní pro otázky bydlení, se v tomto období podařilo vybudovat bezmála 1000 sociálních obecních bytů a připravit pozemky pro výstavbu dalších více než 500 bytů.

Komunisté odvádějí 2/3 platu

Pozitivní odezvu měl také program, v němž komunističtí zastupitelé pravidelně odvádějí dvě třetiny svého platu do sociálního fondu, z něhož pak čerpají osoby zasažené nuceným vystěhováním. Podle údajů KPÖ se v něm od roku 1998 sešlo 1,7 milionu eur (43,2 milionu Kč). Odpůrci štýrskohradeckých komunistů proto stranu podle ČTK občas posměšně označovali za charitu. A teď to mají…

Dosavadní lidovecké vedení čelilo v hlavním městě spolkové země Štýrsko kritice, že dopustilo divoký nárůst počtu tzv. investičních bytů, které podle deníku končívaly ve vlastnictví spřízněných osob.

Předvolební kampaň ÖVP, která vykreslovala komunisty jako strůjce chaosu, nezaměstnanosti a teroru, se zjevně minula účinkem.

Leningraz? Směšné!

Stejně tak plakáty s nápisy, že KPÖ v případě vítězství přemění Štýrský Hradec na »Leningraz«, s odkazem na sovětské město Leningrad.

Nařčení, že komunisté chtějí ze Štýrského Hradce udělat »město dělníků a rolníků"«, označila Kahrová za směšné. A voliči ji zřejmě dali za pravdu. Pro komunisty podle analytiků ve velkém hlasovali lidé ze všech společenských vrstev, například i z bohatých vilových čtvrtí.

Podle politologa Manese Weisskirchera zatím ale nelze očekávat, že KPÖ, která v posledních parlamentních volbách z roku 2019 obdržela 0,69 % hlasů, rozšíří svou popularitu do dalších spolkových zemí. K tomu je podle něj zapotřebí dlouhodobé politické práce. Levicové strany, především pak sociální demokraté (SPÖ), by se však měly mít po úspěchu komunistů ve Štýrském Hradci na pozoru, dodal.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny / Roman Janouch