I. Pojezný: Milion…ale kde ho vzít?

1. 11. 2016

Nedávno mi v internetovém prohlížeči vyskočila zpráva, či spíše doporučení, finančních expertů, že každý, kdo se rozhodne odejít do důchodu, by měl mít našetřen alespoň milion korun. Co dodat? Dobrá rada nad zlato! Část obyvatel dle průzkumů s nimi dokonce souhlasí. Ano, hádáte správně, že jsou to především majetnější obyvatelé Prahy.

Na své doporučení, kolik má mít člověk našetřeno, aby mohl jít do penze, by měli páni experti pamatovat, až budou zase dávat vyjádření, jak je zvýšení minimální mzdy špatně či podporovat zvyšování spoluúčasti ve zdravotnictví a volat po odbourávání posledních sociálních jistot. Nebo by ke svým doporučením měli doplnit, z čeho má většina obyvatel onen milion našetřit – jen připomínám, že na průměrnou mzdu nedosáhne 70 % pracujících. Nehledě na to, že stát by měl každému zajistit důstojný podzim života – minimálně to dluží každému, kdo desítky let poctivě pracoval, odváděl sociální pojištění a vytvářel zde hodnoty. Je velice nedůstojné, když se pak vládní politici přou, jestli mohou důchodcům přidat tři stovky nebo směšných čtyřicet korun.

Ono se to pěkně radí, když někoho pálí dobré bydlo, ale pokud máte živit rodinu, připlácet si na všechno možné i nemožné, protože stát se o to není schopen postarat, tak má člověk co dělat, aby vůbec se svým příjmem vyšel. A odkládat si z platu cca 3 tis. Kč měsíčně, aby dostál doporučení a po 35 letech v pracovním procesu měl na důchod k dispozici onen milion, je science fiction.

Autor: 
Mgr. Ivo Pojezný, poslanec PSP ČR za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.