Ivo Pojezný: Z exekucí se stal soukromý byznys, protože kolegové z ODS měli zájem vytvořit skupinu lidí, kteří na tom budou vydělávat

28. 9. 2021

V předvolební debatě České televize vystoupilo v pondělí sedm lídrů kandidátek v Jihomoravském kraji. O hlavních tématech, kterými byl rozpočet, justice a spravedlnost, ale také boj proti covidu-19 nebo proti znečišťování životního prostředí zákazem prodeje spalovacích motorů diskutovali lídr kandidátky SPOLU Petr Fiala, za Piráty a Starosty Radek Holomčík, lídr kandidátky SPD Jan Hrnčíř, za ČSSD Roman Onderka, dále lídr kandidátky KSČM Ivo Pojezný, lídryně kandidátky ANO Alena Schillerová a lídr kandidátky Přísaha Robert Šlachta. Debatu moderovala Světlana Witowská.

S nutností dostupnosti aut souhlasí lídr KSČM v Jihomoravském kraji Ivo Pojezný. „Neříkám, aby se nevyráběly elektromobily. Ale nemůže to být tak, že nám někdo řekne, že od určitého roku tu (spalovací motory, pozn. red.) mít nebudeme,“ zdůraznil. Dodal, že komunisté nejsou proti snižování emisí uhlíku. „Ale jsme pro to, aby to šlo přirozenou cestou,“ podotkl. Zelenou dohodu považuje za nesmysl, který průmyslovou republiku poškodí.

Vláda v pondělí schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 376,6 mld. Koaliční ČSSD jej však nepodpořila, projedná ho až nová Sněmovna. Pojezný z KSČM zmínil především zbytečné peníze na zbraňové systémy. „Odsunout finanční závazky je jediná možnost, jak získat nějaké peníze. Takovýto rozpočet bychom nebyli schopni podpořit. Pokud si Sněmovna troufne jít do rozpočtového provizoria, hrozí ale větší problémy, než schválení tohoto rozpočtu,“ míní.

Hlavní priorita v oblasti spravedlnosti a justice pro KSČM je podle Pojezného zjednodušení justice tím, že se zjednoduší zákony. „Je třeba vyškrtat nepotřebné normy. Pokusy o toto už byly ze strany ODS a ČSSD, ale šli na to špatně, a sice poslaneckým návrhem,“ řekl, že jde o parketu legislativní rady vlády.

KSČM má ve svém programu psáno „stop exekučními byznysu“, systém exekucí navrhuje převést do rukou státu a k tomu zřídit specializované soudy. Pojezný se neobává, že by tím zatížili už tak přetížené soudy. „Takové obavy nemám. Z exekucí se stal soukromý byznys. A proč se z toho stal byznys? Protože kolegové z ODS měli zájem vytvořit skupinu lidí, kteří na tom majetku budou vydělávat,“ ohlédl se znechuceně po Fialovi.

Záznam debaty si můžete pustit na České televizi - https://www.ceskatelevize.cz/porady/14311626553-volby-2021/221411033330927/

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize