Marie Pěnčíková: Kvalitní a dostupná zdravotní péče pro všechny

22. 9. 2021

Lídři politických stran, hnutí a uskupení ve Zlínském kraji diskutovali v předvolební debatě České televize o zdravotnictví. Hovořili například o tom, jak udržet zdravotníky v tuzemských nemocnicích a jak by se měli vzdělávat. Mluvili ale také o prevenci na školách. Hosty byli Ondřej Benešík (SPOLU), František Elfmark (PirátiSTAN), Alena Gajdůšková (ČSSD), Marie Pěnčíková (KSČM), Radek Vondráček (ANO) a Vladimír Zlínský (SPD). Zbyněk Schaffer (PŘÍSAHA) se ze zdravotních důvodů omluvil, přičemž hnutí nevyužilo možnosti nominovat dalšího zástupce.

„Z ústavy máme garantovaný systém zdravotní péče, tak aby byl kvalitní a dostupný pro všechny obyvatele České republiky. To, že v každé nemocnici nebudeme mít špičková onkologická centra nebo kardiocentra, je asi také každému jasné. Ale ta základní nemocniční síť musí zůstat zachována tak, ať je dostupná,“ uvedla krajská lídryně KSČM Marie Pěnčíková. Podle ní by nebylo správné, kdyby například těhotná žena jela do porodnice příliš daleko. Síť zdravotnických zařízení by se podle ní měla naopak posilovat. 

Zlepšit fungování systému a ušetřit další peníze by mohla také prevence. „Je propočet, který jsem zaregistrovala, že jedna koruna investovaná do prevence ušetří tři koruny ve zdravotním systému. Cesta je už od základních a středních škol zařazovat preventivní zdravotnické programy do výuky tak, aby byly děti seznamovány se zdravým životním stylem, přistupovaly lépe ke sportování a udržovaly si určité návyky,“ řekla za KSČM Pěnčíková. Motivační programy by však podle ní mohly být i pro dospělé.

Více v záznamu na České televizi - https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3373888-lidri-kandidatek-ve-zlinske...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize