Jiří Kotáb: Divím se ministryni Maláčové

7. 9. 2021

Reaguji na článek ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové na SeznamZpravy.cz - Osm miliard od státu ročně. Byznys s prací postižených bují. Na zaměstnávání zdravotně postižených stát posílá přes osm miliard korun ročně. Zákon, který měl zabránit zneužívání dávek pro handicapované, zůstal ležet neprojednaný ve Sněmovně.

Zneužívání zdravotně postižených osob, které pracují, je u nás dlouhodobě velký problém. Proto se divím, že se paní Maláčová jím začala zabývat až nyní. Od července 2018 je ministryní práce a sociálních věcí ČR. Byl zde obrovsky dlouhý prostor k řešení toho palčivého problému! Prostor zjednat nápravu ve firmách, které těchto financí zneužívají.

Ptám se tedy, proč se o tom paní Maláčová jako ministryně práce a sociálních věcí nedozvěděla dříve. Chtěla vůbec slyšet o tomto problému? Proč se její podřízení úředníci více nezajímají o tyto firmy? A jak v těchto firmách vůbec fungují kontroly? Chce vůbec někdo z nynější Vlády České republiky slyšet o tomto problému? Nebo snad jsou za těmito firmami lidé, kteří jsou napojeni na vrcholné politiky zde v ČR? A co Národní rada osob se zdravotním postižením v čele s panem Krásou? Proč oni neupozornili ministryni Maláčovou, že zde kvete tento »kšeft«?

Vím, že ne všechny firmy jsou stejné. Ty spolehlivé pak doplácejí na špínu a korupci v nynější vládě. Proto volám po okamžitém jednání ve Sněmovně o projednání tohoto zákona.

Autor: 
Jiří KOTÁB, předseda spolku Život naplno a bez bariér a kandidát KSČM do Poslanecké sněmovny v Moravskoslezském kraji