KSČM k oblasti práva a spravedlnosti

15. 8. 2021

KSČM usiluje o obnovení důvěry veřejnosti v právo a možnost jeho dodržování. Je nezbytné zajistit včasnou vymahatelnost práva pro všechny. KSČM bude i nadále prosazovat zlepšení vymahatelnosti práva, zejména zvýšením kvality a produktivity práce všech orgánů činných v trestním i občanském řízení, přísné dodržování ústavního principu rovnosti občanů před zákonem, jak v otázkách obhajoby, tak v otázce trestní odpovědnosti a postihu. Je také nezbytné stíhat a potlačovat všechny projevy diskriminace. Vlivem zvyšující se agrese už i ve školách a dalších zařízeních, kterým nezabrání dnes již pouhá prevence, by dle KSČM měli mít statut chráněné osoby učitelé a senioři. Za jejich napadení či ublížení na zdraví by následovali mnohem přísnější tresty.

Nezbytnou podmínkou je vyvozování osobní a sociální zodpovědnosti činitelů státu i místních samospráv a úředních osob za nekompetentní rozhodování, nedbalost a závažná pochybení. Je nutné vytvořit komunikační, koncepční, kontrolní a investigativní struktury nezávislé na státním a politickém aparátu. Vyvodit odpovědnost za nastalý stav a potrestat jmenovitě ty, kteří jej způsobili, politiky i osoby z hospodářského sektoru. Smyslem není pomsta, ale dodržení právní zásady, že rozkrádání majetku je trestným činem. Zavést transparentnost a ověřitelnost působení státní a regionální správy, policie a justičního aparátu včetně osobní i trestní zodpovědnosti úředníků a soudců.

KSČM také požaduje posílení boje proti fašismu, rasismu, náboženské a jiné nesnášenlivosti a diskriminaci. Říká STOP záměrnému zkreslování historických faktů spojených s průběhem a koncem II. světové války. Požaduje zastavení snah o zpochybňování dekretů prezidenta Edvarda Beneše.

Autor: 
Oddělení pro odborné zázemí a teoreticko-ideovou práci ÚV KSČM
Zdroj: 
KSČM