Ivan Bartoš do Evropy

3. 8. 2021

Jak dopadl Ivan Bartoš ve své »spanilé jízdě« do Evropy, jsme se zatím nedozvěděli. Nedivil bych se, kdyby nebyla naplněna jeho očekávání. Chtěl se setkat s těmi nejvyššími eurounijními představiteli a údajně hovořit nejen o tom, jak čelit takovým politikům se »střetem zájmů«, jako je Andrej Babiš, ale také o tom, jak Piráti při svém »nástupu« by všechno přeorganizovali. Osobně myslím, že přeorganizovat by leccos v Bruselu šlo, ale bylo by to poněkud jiným směrem.

Prý chtěl jednat i o tom, že Česko by nějakého toho migranta po nástupu Pirátů k moci přijalo, aby projevilo svou sounáležitost s těmi státy Unie, které se musí potýkat s přívalem běženců. Nevím, zda také o právu sexuálních menšin, o obecném povolení lehkých drog, o zrušení dalších národních práv, která brání dalšímu sjednocování Unie – to opravdu nevím. Vím jen to, že Ivan Bartoš se už vidí nejen v křesle českého premiéra, ale postupně i lídrem celé Evropy. Je přece, stejně jako jeho druzi, především Evropan. To, že se náhodou narodil v Česku, lze klidně ponechat stranou, protože jeho Česko bude Evropa a Evropa bude Česko.

Ivan Bartoš tedy navštívil Brusel. Nevím, zda jen centrálu EU či kanceláře pirátských europoslanců a jejich přátel, kteří způsobili problémy nejen Babišovi, protože eurounijní lídři neměli právě čas. Je to možné, protože nepochybuji o tom, že Piráti by se nějakým úspěchem jistě pochlubili, byl-li by. Bylo však léto, mnohé se v koronavirové době skrylo a vyjde na povrch teprve za nějaký ten čas. O tom však, že úspěch Bartošovy mise by nebyl náležitě využit, bych pochyboval. Jenže člověk nikdy neví. Náměty, které zřejmě sebou vezl – například jistý vstřícný přístup k migrantům, bude-li premiérem – je lákavé téma. Pro Brusel, ale nikoli pro nás doma.

Autor: 
Filip ZACHARIAŠ, předseda OV KSČM Vyškov a člen VV ÚV KSČM za Jihomoravský kraj

Články

.