V Agrofertu rostou velké peníze na poli

1. 8. 2021

Sezóna slunce a únavy z horka se projevuje různě. V médiích plní první stránky útěk krokodýla a na politickém kolbišti projevy premiéra v „Čau lidi“. Obě mediální témata mají podobnou relevanci a úroveň kvality. Prostě okurková sezóna. Nebudu zde rozebírat chudáka krokodýla, který z hladu utekl majiteli a schoval se do sklepa, nejsem ani zoolog ani veterinář a ani ochránce práv zvířat. Jsem politikem, a tedy se snažím chránit práva lidí. Tedy alespoň těch, co o to ještě stojí.

Když se podíváme na výtvor marketingu pana Prchala, týkající se Zákona o podporovaných zdrojích energie, je jasné, jak zněl úkol. Výhodně prodat práci ministra a ještě přes množství samochvály zakrýt vlastní zájmy. A to ne ledajaké, ale formující dotační politiku České republiky směrem k agrobyznysu. A kdopak je u nás široko daleko asi největším agrárním podnikatelem?

O co v „Čau lidi“ vlastně šlo? Pan Babiš se bil v prsa a na konto vicepremiéra Karla Havlíčka za ANO poznamenal, že se mu povedl skvělý kousek, neboť konečně zarazil solární tunel. A jaká je pravda? Opatření proti solárnímu tunelu vládní návrh neřešil a naopak připravil prostor pro další tunel, tentokrát biopalivo. Pravdou je, že až poslanci navrhli sazbu odvodu “Solární daň” 10% a 20% a za KSČM jsem navrhnul dokonce 15% a 25% daň pro solární barony z let 1. 1. 2009 do 31. 12. 2010. Co nám však úmyslně pan premiér zatajil, je sazba podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů vzniklých od 1. 1. 2006 do 31. 12. 2015, pro biomasu 9,5% a bioplyn 10,6%. (Pro vodu, vítr a geotermální je 7%; slunce 6,3%)a tento rozptyl bude jasně směřovat finance do nejvýnosnějšího oboru. A kdo ovládá zdroje paliva, bude mít pohádkový život ne solarbarona, ale minimálně agroknížete. 
 
To se už vůbec raději nerozčiluji nad ústupky ministerstva v oblasti efektivity spalováním biohmoty, kdy díky dotované elektřině proletí komínem více biopaliva místo modernizace spalovacího procesu. A jako třešnička na dortu působí snaha ministra a poslanců ANO opět zvednout podíl přimíchávání biopaliv první generace do nádrží našich motoristů. KSČM dlouhodobě odmítá pěstovat na úrodné půdě plodiny sloužící k výrobě biopaliva. Pokřivenou logiku umělého dotačního zisku na úkor našich potravin a na úkor našeho spotřebního trhu odmítáme. 
 
Takže „Čau lidi“ a možná se více ptejte, než poslouchejte a vězte, že jen silné zastoupeni KSČM v parlamentu je zárukou prosazení levicových řešení problémů dneška.

KSČM - Hradba evropskému šílenství.

Autor: 
Leo Luzar, místopředseda Poslaneckého klubu KSČM