KSČM požaduje okamžité ukončení blokády socialistické Kuby

18. 6. 2021

Výkonný výbor ÚV KSČM na svém jednání mj. schválil dvě stanoviska k aktuální politické situaci. Již šest desetiletí trvá ekonomická, obchodní a finanční blokáda, kterou na socialistickou Kubu protiprávně uvalily USA.

»Jedná se tak o nejdelší a nejtvrdší blokádu, jaká kdy byla proti jakékoliv zemi v dějinách zaznamenána. V nedávné době byla navíc zásadně rozšiřována a zpřísňována. Podle posledních oficiálních čísel zveřejněných v minulém roce způsobila blokáda Kubě škodu v souhrnné výši více než 144 miliard dolarů. Každý jeden další den trvání blokády navíc znamená nárůst škody o 12 až 15 milionů dolarů. Smysl pokračující blokády je přitom jednoznačný – úsilí imperialismu USA zlikvidovat politický, hospodářský a sociální systém Kubánské republiky, založený na státní suverenitě a socialismu. Oporu tyto nehorázné snahy nacházejí i v Evropské unii, jak bohužel dokazuje i před několika dny schválené ostudné protikubánské prohlášení Evropského parlamentu,« uvádí se ve stanovisku.

Blokáda Kuby je přitom v otevřeném rozporu s mezinárodním právem a Chartou OSN. »I proto je opakovaně a dlouhodobě oprávněně odsuzována mezinárodním společenstvím. Ve středu 23. června bude požadavek na okamžité ukončení blokády Kuby opět předmětem jednání Valného shromáždění OSN. Stejně jako vždy od roku 1992 zde bude bezpochyby zdrcující většinou členských států OSN přijata rezoluce odsuzující pokračující blokádu Ostrova svobody. Podobných hlasování nejvyššího orgánu OSN bylo již 28 a jejich výsledek byl vždy stejný – takřka jednomyslná podpora Kubánské republiky a rozhodná výzva k okamžitému ukončení její blokády ze strany USA,« pokračuje stanovisko VV.

»KSČM vyjadřuje svou plnou solidaritu s kubánským lidem a požaduje okamžité a bezpodmínečné ukončení ekonomické, obchodní a finanční blokády Kuby. KSČM důrazně vyzývá představitele České republiky, aby při hlasování ve Valném shromáždění OSN podpořili kubánský lid a společně se zástupci drtivé většiny členských států OSN odsoudili blokádu Kuby a vyzvali USA k jejímu okamžitému ukončení. KSČM také podporuje všechny další iniciativy usilující o ukončení blokády Kubánské republiky, kromě jiného i aktivity Společnosti česko-kubánského přátelství, jejichž součástí bude v úterý 22. června od 17 hodin protestní shromáždění před budovou velvyslanectví USA na Malé Straně v Praze. Šest desítek let trvající protiprávní a nespravedlivá blokáda socialistické Kuby musí skončit!« vyzývá ve svém stanovisku VV ÚV KSČM.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM