Pirátům, TOP 09 a ODS nejde o kvalitní péči o nejmenší děti

7. 6. 2021

Po páteční diskuzi k novele zákona o dětských skupinách jsem přesvědčena, že Pirátům, TOP 09 a ODS nejde o kvalitní péči o nejmenší děti. Ale jen „státe plať“ a kvalitu péče o děti nám neurčuj!!

I když KSČM má k ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové řadu výhrad, tentokrát s ní musíme souhlasit. A sice v poslaneckém sporu o zákon, zda se dětské skupiny budou muset přeměnit na jesle. Ministryně Maláčová ve sněmovně k danému tématu uvedla: "Místa pro děti do tří let jsou totiž to, co v České republice reálně chybí. Kvalitní předškolní péče, která je dostupná pro všechny, je nejlepším receptem, jak sladit práci a rodinu a tím pádem i zvýšit porodnost v naší zemi." 

KSČM vnímá jako nejdůležitější právě onu dostupnost. Tuto podmínku však soukromé dětské skupiny nesplňují. Z finančních důvodů! Pro stále více rodin jsou nedostupné. Jeden příklad za všechny (pozor - mimo Prahu, mimo větší a velká města, kde poplatky jsou ještě mnohem vyšší) - dětská skupina Jiřička, Jiřice, nedaleko Lysé nad Labem...  - celotýdenní docházka (5 dnů v týdnu), měsíční poplatek 4800 Kč. Někteří z vás si řeknete, vždyť je to necelých pět tisíc, jenže pro mnoho rodin po celé ČR to je výrazný zásah do rozpočtu. 

Myslím, že podstata není v přeměně dětských skupin na jesle (nechť si je ti rodiče, kteří na to mají, klidně platí dál), ale ve zřízení jeslí jako takových. Abychom na první místo dostali již skloňovanou DOSTUPNOST. 

Že právě jesle označil bezprostředně po vystoupení ministryně Maláčové pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík za socialistický nesmysl, to by nás mělo varovat. Varovat před možným povolebním nástupem Pirátů k moci. Tomuto politickému seskupení je totiž život obyčejných lidí, kterých je v této zemi většina, naprosto lhostejný.

Autor: 
Hana Aulická Jírovcová

Články

.