Grospič: Chceme aby se lidem s nízkými a středními příjmy daně snížily na úroveň minimálně 12 %

5. 6. 2021

Komunistická strana Čech a Moravy dnes na pražském Střeleckém ostrově zahájila kampaň před podzimními sněmovními volbami. Ve večerním vysílání TV Nova byl hostem Stanislav Grospič.

"My máme dlouhodobě ve volebním programu progresivní zdanění. To znamená, že chceme především, aby se lidem s nízkými a středními příjmy daně snížily na úroveň minimálně 12 %, a aby se snížila daň z přidané hodnoty u základních potravin a dalších výrobků, a aby se naopak zvyšovala daňová progrese u velkých firem nadnárodního kapitálu, bank, lidem, kteří mají nadstandardní příjem vyšší jak 80 000 Kč měsíčně," řekl.

Lidem ve svém programu slibujete také minimální mzdu 20 000 Kč. Kde na to ale chcete vzít peníze v rozpočtu, kde byste tedy šetřili??? zeptal se redaktor Martin Pouva.

"My vycházíme ne z čísla 20 000 Kč. My vycházíme z toho, že v současné době by se minimální mzda měla pohybovat alespoň na 40 % průměrné mzdy. A ta průměrná mzda za první čtvrtletí letošního roku dosahuje 35 400 Kč, čili z toho vycházíme, že by se měla pohybovat na 40 %. Samozřejmě ideální by bylo, kdyby dosáhla alespoň poloviny, ale každopádně se musí pohybovat nad hranicí chudoby."

Pokud by vaše strana ve volbách uspěla, kde vidíte své nejpravděpodobnější koaliční partnery, nebo naopak, s kým byste do vlády určitě nešli?, zeptal redaktor.

"Určitě bychom nepodporovali pravicové strany, které se ostře vyhraňují antikomunisticky a především odhazují české národní zájmy, suverenitu České republiky a zaprodávají ji za zájmy jiné, světové, nadnárodních korporací. A samozřejmě budeme hledat styčné body s každou politickou stranou, která se dostane do Poslanecké svobody a my jsme se nikdy netajili tím, že jsme ochotni podporovat věci rozumné, které korespondují i s naším volebním programem."

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM