Luzar: Podpora Babišovy vlády? Asi to byla chyba. Ale co jsme měli dělat? Buď nové volby, nebo dát moc pravici?

2. 6. 2021

Podpoří, nebo nepodpoří komunisté vládu při hlasování o nedůvěře? To byla zásadní otázka k rozhovoru Marie Bastlové s místopředsedou Poslaneckého klubu KSČM Leem Luzarem. Vedení KSČM zjišťovalo názor členské základny. Konečný výsledek sdělí na tiskové konferenci ve čtvrtek dvacet minut před zahájením schůze.

„Lehčí je tu zodpovědnost dát členské základně. Hra velkých čísel rozhoduje, ta statistika bývá přesná. Pro mě osobně jsou tu dvě varianty. Určitě vládu nepodpořím, že bych aktivně hlasoval pro podporu této vlády. Druhá možnost je vyslovit nedůvěru nebo se zdržet hlasování či odejít ze sálu,“ řekl v rozhovoru Leo Luzar.

„Politika není o jasných a kategorických slovech, odehrává se jako život, před poslanci, médii, občany a snaží se dosáhnout nejlepšího výsledku,“ bránil se Luzar s tím, že kdyby představitelé devíti stran něco řekli a to by shodně platilo, tak to by „asi nebyla politika“.

Důvod, proč KSČM podpořila v roce 2018 svými hlasy vládu Andreje Babiše, byla podle Luzara volba „menšího zla“. „Je to velký problém. Ale jaké jsme měli možnosti? Buď nové volby, nebo vládu pravice a vehnat moc v zemi těm, kteří po ní dlouho prahnou. My jsme to nechtěli připustit,“ řekl s tím, že z dnešního pohledu to byla nejspíše chyba, ale zpětně se to těžko hodnotí.

„Můžeme se jenom poučit. Ano, asi jsme do toho neměli jít, protože se ukázalo, že Andrej Babiš má obrovskou politickou a mediální sílu, přímo na talíři má výsledek toho sociální demokracie,“ dodal Luzar.

Záznam rozhovoru najdete zde https://www.stream.cz/ptam-se-ja/podpora-babisovy-vlady-chyba-ale-co

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Seznamzpravy.cz / Stream.cz