PIETNÍ AKT V TEREZÍNĚ 9. 5. 2021

10. 5. 2021

Ani letos se nemohly stovky občanů druhý květnový víkend sejít na pietním shromáždění na Národním hřbitově v Terezíně. Tradiční akce KV KSČM Ústeckého kraje je uctěním památky všech, kteří prošli Malou pevností a terezínským ghettem.

V neděli proběhl pietní akt v komorním prostředí, při dodržení vládních hygienických opatření. Do Terezína přijel 1. místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek, vedení krajského výboru a zástupci OV KSČM Ústí nad Labem, Mostu, Teplic, Loun a Chomutova i Střediskové organizace Litoměřice. Věnec s rudými květy položil předseda KV a vedoucí kandidát pro nadcházející parlamentní volby Jaroslav Komínek. »Je složitá doba, ale to neznamená, že nevzdáme úctu těm, kdo položili své životy za svobodu Československa. A když vidíme, kdo je dnes oslavován za osvobození, tak si myslím, že stále platí Fučíkovo Lidé, bděte!« řekl Komínek. Na místě bývalého popraviště v Malé pevnosti položil věnec předseda komise mládeže KV KSČM Jan Janeček. Malého pietního aktu se také zúčastnili zástupci Klubu českého pohraničí a bývalý ústecký hejtman Oldřich Bubeníček. »Opět po roce se zde scházíme, abychom si připomněli oběť lidí, kteří se bohužel blížícího konce války nedožili. Připomínáme si také ty, kteří položili životy za naši svobodu. Nesmíme na ně zapomenout už kvůli budoucím generacím, aby mladí lidé mohli žít v míru. Události posledních dní nám ukazují, že existují lidé, kteří mír nerespektují, « uvedl pro Haló noviny Bubeníček. Malá pevnost začala sloužit v červnu 1940 jako věznice gestapa. Prošlo jí na 32 tisíc vězňů, 2600 jich zde přímo zahynulo a další tisíce po deportaci. Na 250 vězňů skončilo na popravišti. Poslední poprava byla šest dnů před osvobozením Malé pevnosti, kdy bylo popraveno 51 mladých členů skupiny Předvoj.

Koncem roku 1941 bylo zřízeno terezínské ghetto. Prošlo jím na 140 tisíc Židů. V úplném závěru války sem přibylo ještě 15 tisíc vězňů z »evakuačních« transportů. Přímo v Terezíně zahynulo 35 tisíc Židů a dalších 83 tisíc po transportech ve vyhlazovacích táborech. Odpoledne 8. května projely Terezínem první tanky Rudé armády, které směřovaly na pomoc bojující Praze. Ovšem »evakuační« transporty přinesly do Terezína tyfus. V posledních dnech války a prvních po osvobození zemřelo na tyfus na 1500 vězňů. Po odchodu oddílů SS již 4. května začali působit v Terezíně čeští lékaři a zdravotníci, následně zde Rudá armáda zřídila pět polních nemocnic. Pomoc zaplatilo životem 34 židovských zdravotníků, čtyři čeští a neurčený počet sovětských.

Fotogalerie