Dolejš k Vrběticím na májovém setkání: Atmosféru ve společnosti to vyostřilo a obrátilo pozornost na honění duchů

1. 5. 2021

REPORTÁŽ Atmosféru ve společnosti to vyostřilo a obrátilo pozornost na honění duchů. To řekl na konto vrbětické kauzy komunistický poslanec Jiří Dolejš. Stalo se na Střeleckém ostrově v Praze, kde členové a příznivci Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) komorně oslavili Svátek práce a položili květiny pod pamětní desku věnovanou pražským dělníkům. 

„Nemáme to jako masovku. Vzhledem k dožívající koronakrizi jsme ani nějakou velkou manifestaci neorganizovali. Prostě je třeba nezapomenout a u památného místa položit kytičku,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jiří Dolejš. Na Střeleckém ostrově uprostřed Vltavy v Praze se na prvního května zrána shromáždili komunisté. A tak jsme se jich zeptali...

Májové setkání

Komunistů bylo do padesáti, jejich odpůrců do deseti, takže nejvíc na Střeláku hlídkovalo policistů, zhruba šedesát. Většina z přítomných se soustředila před pamětní deskou s nápisem: Na tomto ostrově pražští dělníci oslavili v roce 1890 poprvé svůj 1. máj. Bývalá poslankyně KSČM Marta Semelová měla hlavní slovo. Hovořila o nenávistném pomníku vlasovcům v pražských Řeporyjích, kapitalismu jako vyčpělém systému a ohrožení míru.

„I když se opatření vlády uvolňují, tak platí a zároveň jsme nechtěli ohrožovat zdraví účastníků. Proto jsme si řekli, že letos sem symbolicky přijdou delegace jednotlivých obvodních výborů zastoupených jedním či dvěma členy a položí kytičku,“ sdělila ParlamentnímListům.cz.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy