Konečná: Předhánět se v tom, kdo vyhostí víc diplomatů, to není ideální normalizace vztahů

23. 4. 2021

Česko dělá stejné chyby jako administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena, který svými výroky obnovuje praktiky studené války. V reakci na další vyhoštění ruských diplomatů to ve vysílání CNN Prima NEWS řekla komunistická europoslankyně Kateřina Konečná.

Je tam poměrně dlouhá lhůta do konce května, takže věřím, že se podaří najít jiné řešení, než je vyhošťování diplomatů, a že se třeba i část českých diplomatů bude moct vrátit do Moskvy, protože znemožnění konzulární činnosti je fatální pro české občany v Ruské federaci i ruské občany v České republice,“ řekla Konečná ve vysílání CNN Prima NEWS. 

České kroky podle ní souvisejí s nástupem nového amerického prezidenta. „Bohužel opakujeme, co dělá USA pod novým prezidentem. Prezident Biden se snaží v jedné své rovině trochu obnovit praktiky studené války. Spousta jiných států v EU chápe, že takto se již diplomacie ve 21. století dělat nedá,“ sdělila.

Podle ní mohla Česká republika ruský postup předvídat. „Po vyhoštění 18 diplomatů se muselo očekávat, že dojde k reakci z druhé strany. Ani ta mnohem prokázanější kauza z Velké Británie neznamenala tak velký diplomatický problém, jaký vyvolala Česká republika. Ani to ultimátum, které jsme dali včera, nebylo to, co jsme potřebovali ke zklidnění vztahů,“ prohlásila

Více ve videu https://fb.watch/523uI6FDlU/

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
CNN Prima NEWS