Dolejš: Vakcinací cloumá politikaření

12. 4. 2021

V rámci konkurenčního a také geopolitického boje cloumá vakcinací určitý druh nacionalismu a politikaření, řekl v pořadu Partie televize CNN Prima News poslanec KSČM Jiří Dolejš. Pro zajištění zdraví občanů je třeba se věnovat tématu seriózně a nepropadat ideologické hysterii.

Úvodem pořadu rezonovaly ohlasy na proběhlý sjezd ČSSD. »Toleranční patent je o jiných věcech (než o změně figury ministra zahraničí),« řekl Dolejš ke spekulacím, že by Tomáš Petříček z ČSSD neměl pokračovat ve vládní funkci. »Pokud jsme se dopracovali k tomu, že už nechceme v tomto módu pokračovat, tak je to nejen pro fakt, že v posledních měsících se ani toleranční patent příliš nenaplňuje, ale především proto, že došlo k deziluzi, zklamání, pokud jde o pana premiéra. KSČM je věrná svému volebnímu programu, snažili jsme se poctivě plnit toleranční patent, což je jen výseč vládnutí,« poznamenal k rozhodování KSČM o ne/prodloužení tolerance Babišově vládě s poznámkou, že »vstřícnost vymizela«.

»Pro mě úřednická vláda je také zbytečná,«reagoval Dolejš na námitky Víta Rakušana, předsedy hnutí STAN, aby se konaly předčasné volby. Stejný požadavek vyjádřil v první části pořadu také první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Místopředseda ČSSD Jiří Běhounek je přesvědčen, že i v případě ukončení podpory od KSČM může stávající vláda pokračovat, protože je menšinová.

Tradice vakcinologie

Další host Partie, poslankyně a lékařka Věra Adámková (za ANO), přišla s informací, že ČR měla vyvinout vlastní vakcínu s úvodním rozpočtem 50 milionů. Při vývoji se ale využily pouze čtyři miliony a projekt se zastavil. Posléze tehdejší ministr zdravotnictví Blatný představil návrh na pokračování projektu s rozpočtem 250 milionů. Nyní není jasné, jak s tím naloží nový ministr Arenberger.

Vždy jsme byli zemí s tradicí kvalifikovaných zdravotníků a vakcinologů, připomněl Dolejš slavnou minulost české, resp. československé vakcinologie, včetně někdejší vlastní výroby řady sér a očkovacích látek. To ostatně potvrdil v pořadu i Běhounek, který je profesí lékař. Tento obor bychom měli rozvíjet, neboť má význam do budoucnosti, ale hlavní problém je v tom, že vláda nesplnila úkol v plynulosti a včasnosti očkování, tam vláda zklamala, podtrhl komunistický poslanec.

Adámková je obecně pro širší nabídku vakcín, vždy však po schválení patřičnými orgány. Vysvětlila, že nestabilita Sputniku na Slovensku, což je současná kauza, byla jen v dané šarži. »Pokud je neshoda, jakýkoli lék nesmí být dále aplikován.« Jednou z možností může být velká klinická studie. Běhounek souhlasil. »Jestliže je v Evropě, Německu, Rakousku, Itálii zájem Sputnik kupovat - zemí, kde byl aplikován, je 50 - tak já se nebráním očkování,« dodal s tím, že očkování je dobrovolné.

Obezřetnost namístě

Účastníci besedy se shodli, že rozvolňování vládních protiepidemických opatření musí být pozvolné, aby se neopakovala situace jako před Vánoci s následnou přeplněností nemocnic. Buďme obezřetní, žádal Běhounek.

»Konec nouzového stavu mohl přijít dříve, protože máme pandemický zákon - to byl určitý vládní alibismus, který zakrýval jistou míru chaosu,« poznamenal Dolejš. Současně varoval, »ne, aby to šlo ode zdi ke zdi, a chaos odstraněn nebyl«.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny / Monika Hoření