Konečná: Nevím, jestli je čas přepřahat, protože přijde někdo, kdo ten chaos ještě umocní

11. 4. 2021

"My jsme pro pandemický zákon jako KSČM nehlasovali a dopředu jsme varovali, protože jste se k jeho přijetí spojili s pravicovou opozicí, že to může způsobit chaos. A vy mi v podstatě dnes potvrzujete, že přijetí pandemického zákona neboli nástup bude znamenat chaos, protože krajské hygienické stanice netuší, co mají dělat? Ale ještě navíc, že člověk z vlády netuší, co bude zítra na zasedání vlády schvalovat? Vy ty lidi držíte v neustálem chaosu," řekla v neděli naše europoslankyně Kateřina Konečná v pořadu Otázky Václava Moravce směrem k Tomáš Petříčkovi (ČSSD). Ministr zahraničí byl společně s místopředsedou KDU- ČSL Janem Bartoškem také hostem pořadu České televize, kde se diskutovalo mj. o vakcínách a dodávkách a o schopnostech vlády v boji s pandemií.

"My jsme tolerovali vládu a také díky nám došlo k navýšení plateb za státní pojištěnce, jinak by nemocnice už dávno krachly. Byla to KSČM, která tlačila na to, aby šlo více peněz do zdravotnictví. Byla to KSČM, která chtěla, aby se vzaly peníze na obrněné transportéry a daly se na boj s covidem, řekla.

Na pozici šéfa zdravotnictví by si přála někoho, kdo bude mít empatii a smysl pro komunikaci s veřejností. Arenberger na ni dobrý dojem neudělal, jelikož během prvních dvou dnů svého mandátu stihl změnit stanovisko ministerstva ohledně pohybu osob.

Exministrovi Blatnému zase Konečná vyčítala postoj k očkování. „Proti němu jsem měla to, jak probíhá očkování. Jak je chaos v tom, kdo může dostat vakcínu a kdo ne. Tu věc měl ministr řídit lépe, vůbec se nestaral také o prevenci a screeningy. Nevím, jestli je čas přepřahat, protože přijde někdo, kdo ten chaos ještě umocní,“ zdůvodnila svůj postoj Konečná s tím, že je dobře, že Blatný už není ministrem.

V pořadu rovněž poděkovala zdravotníkům a pomocnému personálu v nemocnicích. Dodala, že „bez nich by tu bylo při tom chaosu desetinásobně víc mrtvých“. Zdůraznila, že jsou unavení, pracují ve stresovém prostředí a pátou vlnu pandemie koronaviru nikdo z nich už třeba nemusí vydržet.

Sestřih pořadu

https://www.facebook.com/komunistickastranacechamoravy/posts/21292767438...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize