Rok od odstranění pomníku maršála Koněva

8. 4. 2021

Již rok uběhl od hanebného odstranění sochy maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva, velitele vojsk Rudé armády, která v květnu 1945 přinesla do Prahy mír a svobodu. Vedení Městské části Prahy 6 v čele se starostou Ondřejem Kolářem z TOP 09 před rokem, navzdory hlasitému nesouhlasu veřejnosti, nestoudně přikázalo odstranit pomník, který čtyři desetiletí symbolizoval vyjádření díků osvoboditelům hlavního města a naší země od fašistické okupace a hrůz II. světové války.

Není možné zapomenout, že k tomuto ostudnému činu došlo v době nouzového stavu a zákazu volného pohybu osob, vyhlášeného z důvodu koronavirové pandemie COVID-19. Této situace bylo podle starosty Městské části Prahy 6 využito proto, aby proti nehoráznému odstranění antifašistického pomníku »nemohla spodina demonstrovat«. Tento odporný skutek se opravdu setkal s mohutnou nesouhlasnou reakcí občanů, odmítajících odstranění významného antifašistického pomníku.

Ani zdaleka se přitom nejednalo o ojedinělý akt. V naší metropoli jsme bohužel byli v poslední době svědky i dalších obdobných nehorázností, uskutečněných přes odpor jejích obyvatel. Vzpomeňme například nenavrácení pamětní desky Rudé armádě na budovu Staroměstské radnice na pokyn pirátského pražského primátora Zdeňka Hřiba či vybudování pomníků prohitlerovským válečným zločincům, tzv. vlasovcům, prosazené řeporyjským starostou Pavlem Novotným z ODS.

Aktuálně čelí občané Prahy snahám o přejmenování nejdelší žižkovské ulice, která od roku 1946 nese pojmenování Koněvova. Možnost jejího přejmenování otevřel v minulém roce starosta Městské části Prahy 3 Jiří Ptáček z TOP 09. Okamžitě se však ozvali její obyvatelé, kteří společně vedle dalších nesouhlasných aktivit iniciovali i protestní petici. Ta se dosud setkala s významnou podporou nejen na Žižkově a v hlavním městě, ale podepsali ji i lidé z řady míst napříč naší republikou. Je třeba udělat vše pro to, aby antikomunistický návrh na přejmenování jedné z nejdelších pražských tříd neprošel.

Komunisté společně s dalšími demokratickými a antifašistickými silami proto i nadále zásadně odmítají destrukci pomníků, památníků a dalších veřejných upomínek na hrdinný zápas proti hitlerovskému fašismu. Přepisování a falšování historie současnými mocipány je nutné co nejrozhodněji odmítnout!

Autor: 
Milan KRAJČA, člen Výkonného výboru ÚV KSČM

Články

.