KSČM došla trpělivost

7. 4. 2021

Podle většiny členů Ústředního výboru KSČM neplní hnutí ANO toleranční smlouvu, kterou komunisté uzavřeli s ANO před třemi lety, a slíbili tak podporu menšinovému kabinetu.

Vyjednavači ANO a KSČM se k dohodovacímu řízení sejdou ve středu v 17.00 ve Strakově akademii, řekl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip»Máme mandát na to, abychom jednali o nesplněných věcech. Pokud nebudou splněny, tak to dohodovací řízení skončí vypovězením. Ale nevím, co (lídři ANO) předloží, znají naše podmínky,« uvedl.

Na devadesát členů ÚV KSČM hlasovalo o dalším postoji k toleranci vůči menšinové vládě od konce minulého týdne do úterních 18.00. Většina se vyslovila pro větu, »Souhlasím s ukončením dohody o toleranci vládě«.

Vyjednáváním pověřil minulý čtvrtek výkonný výbor Filipa, místopředsedu strany Stanislava Grospiče a šéfa sněmovního klubu KSČM Pavla Kováčika. Podle Filipa neplní některé z bodů toleranční dohody ANO už od července minulého roku, od letošního února pak podmínky ohledně řešení epidemie koronaviru dohodnuté v souvislosti s prodloužením nouzového stavu.

Spokojena je KSČM s růstem minimální mzdy a valorizací důchodů. Částečně vláda podle nich plní požadavky na zpřísnění ochrany přírodních zdrojů. Zcela podle Filipa kabinet neplní sliby v postupu proti růstu cen bydlení a podpoře výstavby obecních bytů. KSČM žádá také sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny a vznik banky v rukou státu.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny