Filip: Skoro půlka dohod není naplněna

6. 4. 2021

TV Nova: Vláda bez podpory komunistů je vládou, která by měla znovu požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. To si myslí část opozice.

"My jsme řekli už v listopadu, že až skončí nouzový stav, a to jsme nevěděli, že bude trvat půl roku, aby vláda znovu požádala o vyslovení důvěry. Případně, že vyvoláme hlasování o nedůvěře," řekl poslanec Petr Benda (ODS).

Jiné strany by si v takovém případě přály ještě o trochu radikálnější řešení. "Musíme zvážit ještě druhou variantu, která se nabízí, a to vyvolání rozpuštění Sněmovny a předčasné volby," nadhodila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Že by některé opoziční strany mohly po vypovězení toleranční dohody mezi komunisty a hnutím ANO vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, jsou si prý komunisté vědomi.

"Je pravda, že cirka 40 procent těch dohod není naplňováno, část těch dohod do konce volebního období nemůže být ani splněna," vyložil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Opatrní by s dalším postupem byli i vládní sociální demokraté. Po hnutí ANO by prý v takovém případě chtěli slyšet jasná řešení. Andrej Babiš má ale v otázce žádosti o důvěru jasno. "Určitě nebudeme žádat. Proč bychom žádali o důvěru?" řekl.

A jasno mají i politologové. Kroky komunistů míří právě k vyslovení nedůvěry vládě. A premiérovi by ještě mohli zařídit pěkně horké chvilky.

"Jsem přesvědčen, že pan Filip dokonce chce, aby celá ta výzva komunistů vládě Andreje Babiše skončila hlasováním o nedůvěře," okomentoval politolog Jiří Pehe.

O toleranci vlády hlasuje celkem 90 členů ústředního výboru komunistické strany do úterý. Předseda strany Vojtěch Filip už zahájil s hnutím ANO dohodovací řízení.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
TV Nova