Luzar: Jde nám o to, abychom vyhověli drobným stavebníkům, aby se nestali obětí byrokratického problému, který v řízení je

2. 4. 2021

Poslanci posunuli do závěrečného čtení nový stavební zákon. Vznesli k němu desítky úprav. Rozhodnou o nich na dubnové schůzi. Základem nebude původní vládní ale komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru. Počítá mimo jiné s tím, že by se stavební úřady i zaměstnanci dostali z obcí pod stát. Situace, která nastala v rámci státní správy, připomíná Kocourkov, říká člen Hospodářského výboru a místopředseda Poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

"Nám vžycky šlo o to, abychom vyhověli hlavně drobným stavebníkům, malým firmám. Ti, co přichází na úřad pouze jednou za život, maximálně dvakrát, aby měli dobrou zkušenost a nestali se obětí byrokratického problému, který ve stavebním řízení je. Já chápu reakce, které zaznívají. Vnímám situaci starostů, kdy mnozí bohužel zneužívají státní správu ve formě stavebního řízení ke své vlastní propagací a k tomu, že říkají: "My vám zařídíme, my to tady uděláme nebo zastavíme". To samozřejmě ze zákona nejde. Přesto se to děje a zůstává úplně v pozadí to, že tady jde o občany. A pokud si někdo myslí, že nový počítač, nový software vyřeší dlouhodobé problémy, které v tomto systému jsou, tak se hluboce mýlí.:"

Více v záznamu https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/221411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24 / Události, komentáře