Výkonný výbor doporučil ústřednímu výboru hlasovat o ukončení toleranční spolupráce

1. 4. 2021

 

„Výkonný výbor pověřil skupinu Grospič, Kováčik, Filip, abychom jednali v dohodovacím řízení s hnutím ANO o naplňování dohody o toleranci s tím, že jsou neplněny od července loňského roku některé body, které vedou k tomu, že KSČM ztrácí důvěru ve schopnost hnutí ANO jako vládnoucí politické strany splnit dohodu, kterou jsme uzavřeli,“ uvedl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Předpokládá, že by se jednání s Andrejem Babišem mohlo konat 7. dubna při schůzi sněmovny. ANO má sestavit tým pro dohodovací řízení. To může podle Filipa skončit tím, že komunisté s podporou vlády skončí. „Proto jsem i vyzval, aby smlouvu posoudili všichni členové ÚV,“ uvedl Filip.

Stranické vedení bude podle prvního místopředsedy KSČM Petra Šimůnka hlasovat do úterního večera o větě „Souhlasím s ukončením dohody o toleranci vládě“. „Než druhému dáte rozvodové papíry, je slušnost si ještě promluvit,“ dodal ke krokům vedení KSČM poslanec Jiří Dolejš.

Předseda sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik označil za „jednu z řady kapek“, které vedou k nespokojenosti KSČM, rozhodnutí vlády vrátit do rozpočtu armády pět miliard korun, o které na nátlak KSČM spolu s dalšími pěti miliardami pokrátila vláda rozpočet armády při schvalování státního rozpočtu. Zmínil také kroky vlády v případě projektu dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM