Přijdte k volbám! Začíná 2. kolo do Senátu

14. 10. 2016

Dnes ve 14 hodin se opět otevřou volební místnosti. Voliči budou moci dosadit třetinu nových senátorů. V druhém kole senátních voleb má své želízko v ohni i KSČM. Její kandidát Ladislav Sekanina se může stát historicky devátým senátorem zvoleným za KSČM.

Ladislav Sekanina se utká se zástupcem ANO v obvodě č. 64 (Bruntál). Před týdnem získal hlasy více než osmnácti procent voličů, zatímco jeho oponent z ANO a vítěz prvního kola Ladislav Václavec z ANO téměř 25 procent. Dělilo je necelých 1500 hlasů. Sekanina věří, že to není ztráta nesmazatelná. Doufá v silnou pozici v místech, kde ho lidé dobře znají z komunální politiky, či z jeho pedagogické činnosti. V místech, kde není tolik známý, prováděl do poslední možné chvíle intenzivní kontaktní kampaň. Nabízel svá základní témata: boj za obecný zákon o referendu, proti nezaměstnanosti a vylidňování Bruntálska nebo proti inkluzi ve školství. Jako letitý učitel totiž ví, že inkluze je chybnou strategií. Stejně jako rušení speciálních (dříve zvláštních) škol. »Výsledek takovýchto chybných kroků ve školství je jasný – rodiče, kteří budou mít nějaké finanční prostředky a budou mít vzdělavatelné dítě, budou tlačit na vznik soukromých základních škol. Státní základní školy se začnou proměňovat v nebezpečná území, kde učitel je hlídač, asociálové rozbijí morálku, děti s lehkými mentálními dysfunkcemi zhorší výkon a chudé talentované děti tam ztratí nadšení, disciplínu a budoucnost,« varoval kupříkladu Sekanina v jednom z předvolebních vystoupení. Pomoci ve druhém kole mu může také oficiální podpora bruntálské ČSSD, která doporučila sociálnědemokratickým voličům dát hlas právě jemu, a nikoli soupeři z ANO. KSČM letos žádný senátorský mandát neobhajuje, takže zisk nového mandátu by byl podle předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa pro komunisty úspěchem.

I v dalších 27 volebních obvodech se ovšem čeká řada zajímavých soubojů. Do velmi těžkého boje na Praze 6 a 17 jde filozof Václav Bělohradský (za SZ a ČSSD). V prvním kole získal 16,72 procenta hlasů, zatímco jeho oponent, ředitel Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička (za TOP 09), 42,31 procenta. Stáhnout tento náskok bude těžké, nicméně Bělohradský má oficiální podporu KSČM. »Poprvé za existenci Senátu se do druhého kola dostal v našem obvodu kandidát, který má blíže k levici než k pravici. Proto se výkonný výbor OV KSČM obrací na levicové voliče s žádostí, aby podpořili Václava Bělohradského,« oznámil tento týden předseda OV KSČM Praha 6 Josef Gottwald. Bělohradského podpořil i známý tanečník a kandidát ANO v prvním kole Vlastimil Harapes.

I jinde komunisté dali svou podporu – v Novém Jičíně například jak kandidát za KSČM z prvního kola Pavel Pisch, tak místní obvodní výbor podpořili kandidáta ČSSD Jaroslava Dvořáka. Ten se utká s kandidátem lidovců a zelených Petrem Orlem. V prvním kole je ovšem dělilo pět tisíc hlasů ve prospěch Orla, takže sociálního demokrata nečeká lehká mise.

KSČM podpořila sociálního demokrata i v obvodě Brno-město Jana Žaloudíka. Ovšem podpora mířila i k zástupci ANO - Janu Haškovi v obvodu Kroměříž. Podle kandidátky KSČM z prvého kola Evy Badinkové to bylo jednoduché rozhodování. »Důvodem je jeho ochota hlasovat pro zdanění církevních restitucí,« vysvětlila Badinková. Hašek navíc stojí proti zástupci lidovců. Kandidátka KSČM z prvního kola na Praze 11 Jana Čunátová pak sama za sebe podpořila i dalšího reprezentanta ANO v kole druhém, bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Válková stojí proti zástupci podivné nesourodé koalice lidovců, Pirátů, zelených a místních sdružení Ladislavu Kosovi. Byly to značné osobní zkušenosti s těmito silami v Praze, které Čunátovou k jejímu kroku vedly.

Ve většině volebních obvodů komunisté ovšem zůstali obezřetní a nechali rozhodnutí plně na posouzení voličů. Ke sledovaným soubojům bude patřit jistě ten známého žokeje Josefa Váni (za ANO) na Karlovarsku, hokejisty Jiřího Šlégra (za ČSSD) na Mostecku, ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) na Táborsku či sociálnědemokratického matadora Zdeňka Škromacha na Hodonínsku.

Nejvíce reprezentantů, čtrnáct, bude mít v druhém kole hnutí ANO. Adepti ČSSD a KDU-ČSL jsou ve hře v devíti obvodech, ODS v pěti, Starostové a nezávislí ve čtyřech a TOP 09 má tři finalisty.

Druhé kolo tradičně skončí v sobotu ve 14 hodin.

K prvnímu kolu senátních voleb, které se konalo souběžně s krajskými volbami, přišlo 33,54 procenta voličů. Ve druhém kole bývá účast nižší, takže se očekává, že výsledky by mohly být známy ve většině obvodů kolem 16. hodiny. Český statistický úřad očekává konečné výsledky z celé ČR do 17 hodin.

Autor: 
Jan Stern
Zdroj: 
Haló noviny