Altinfo - 13. 10. 2016

14. 10. 2016

A zase nový kandidát proti Zemanovi. Tentokrát opravdu těžká váha. Pětasedmdesátiletý Petr Pithart podle posledního rozhovoru v MF Dnes zvažuje, zda bude kandidovat na prezidenta. Vadí mu totiž poměry v české politice i ubývání svobody. Varuje i před nástupem autoritativního vůdce.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/A-zase-novy-kandidat-proti-Zemanovi-Tentokrat-opravdu-tezka-vaha-458016

 

Noviny: Babišovi jde o něco úplně jiného. Hraje hru, při níž mu jde o křeslo nejvyšší - premiérské. I proto dokáže obětovat hejtmanské posty. Řeč je o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. "Naše priorita je mít silné zastoupení v radách krajů, abychom mohli ovlivnit hospodaření regionů, aby bylo efektivní, abychom zabránili klientelismu a rozkrádání. Mít hejtmana není priorita," uvedl ke své taktice Babiš. Post hejtmana tak např. nabídl soupeřům v Ústeckém kraji a Středočeském kraji. Píše o tom dnešní deník Právo.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Noviny-Babisovi-jde-o-neco-uplne-jineho-458002

 

Budoucnost ČSSD? Sobotkův oblíbenec Tomáš Prouza, který tvrdí, že uneseme i 100 tisíc imigrantů. Máme exkluzivní informace. VÍME PRVNÍ. Současný státní tajemník pro evropské záležitosti, a tedy úředník Tomáš Prouza by mohl příští rok vést pražskou kandidátku ČSSD do Sněmovny. Dle zjištění ParlamentníchListů.cz už tato informace proběhla několika schůzemi pražských sociálních demokratů na různých úrovních.

ParlamentníListy.cz v polovině června přinesly reportáž z akce v Lidovém domě, kde Prouza hovořil o tom, že by ČR mohla přijmout klidně sto tisíc migrantů a zvládli bychom to. „Mě spíš zajímá otázka, proč se pořád tak bojíme? Vždyť jde pořád o milion lidí do 500 milionové Evropy. V Čechách je ten nepoměr ještě větší, tady se bavíme o třech tisících lidech v desetimilionové zemi. Evropa je nejbohatší region na světě, ekonomicky jsme schopni to zvládnout, horší to už může být s integrací. Ale pokud nebudeme dělat chyby v bezpečnostní oblasti, tak nemáme problém v Česku přijmout 50–100 tisíc lidí. Ohrožuje nás to, že si nevěříme a ztrácíme víru v systém, který tady vždycky byl,“ konstatoval tam mimo jiné.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Budoucnost-CSSD-Sobotkuv-oblibenec-Tomas-Prouza-ktery-tvrdi-ze-uneseme-i-100-tisic-imigrantu-Mame-exkluzivni-informace-457903

 

Odnesly to radary: USA útočily v Jemenu po střelbě na torpédoborec. Američtí vojáci zasadili úder radiolokační stanici v Jemenu, byla to odpověď na ostřelování amerického torpédoborce v Rudém moři. Americký torpédoborec Mason se stal v posledních dnech objektem hned dvou raketových útoků v Jemenu.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/201610133958359-radary-USA-utok-Jemen-strelba-torpedoborec/

 

Probíhá celkový rozpad našeho systému. Uprchlíci ničí náš právní řád. Elitní český soudce a jeho názory, které jdou proti proudu. ROZHOVOR. Podle místopředsedy Nejvyššího soudu ČR Romana Fialy je stále opomíjen zásadní právní i státoprávní rozměr problematiky migrace v Evropě, problém pohybu statisíců lidí po území evropských států přitom zdaleka není jen problémem ekonomickým, bezpečnostním či organizačním. Vinu na nedostatečném řešení mají i politici, kteří se tváří, že problémy neexistují. Podle Fialy politik odmítající pojmenovat a řešit problémy totiž logicky přenechává prostor politickým extremistům. Zpočátku přirozená a v evropské kultuře tradiční ochrana slabších byla v posledních letech dovedena k absurdním výsledkům. Ze slabších se stali silnější a ze silnějších jsou slabší. Věřitelé se nemohou domoci plnění svých pohledávek, zatímco jejich dlužníci jsou chráněni, i když zcela svévolně odmítají platit své dluhy. Lékaři operují až poté, co si vytvoří právní alibi pro případné komplikace v léčbě. Učitelé jsou šikanováni a ponižováni žáky; brání-li se, jsou propuštěni. Rodiče jsou zcela bez prostředků proti i malým dětem, které pochopily, že nebudou-li poslouchat, nic se nestane. Zdá se, že se nejedná o drobné a zanedbatelné drolení státního sytému, ale o jeho postupný celkový rozpad. Je smutné, že – jako v historii tolikrát – i teď si jako lid v pohádce Hanse Christiana Andersena odmítáme přiznat, že „císař je nahý“, a zřejmě spoléháme, že i dnes se objeví „dítě“ nebo zkrátka někdo jiný než my, kdo evidentní pravdu vysloví nahlas.

Politická korektnost je dnes bohužel synonymem pro autocenzuru. Satira, ironie a humor umírá na politickou korektnost. Zanedlouho se možná budeme moci smát jen němým groteskám s Charlie Chaplinem bojujícím s policisty, ovšem pochopitelně jen do té doby, než se proti takové nekorektnosti ohradí policejní odbory.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Probiha-celkovy-rozpad-naseho-systemu-Uprchlici-nici-nas-pravni-rad-Elitni-cesky-soudce-a-jeho-nazory-ktere-jdou-proti-proudu-456613

 

Putin: Rusko nedopustí to, aby se změnilo v něčí ekonomický přívěšek. Rusko nemůže dopustit změnit se v něčí ekonomický přívěšek, to nepřežije, prohlásil prezident Vladimir Putin při komentování ekonomické situace Západu.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/201610123955749-putin-rusko-ekonomika-privesek/

 

Proč Spojené státy čeká rozklad, proč nesmí volby vyhrát Clintonová a o čem je současné dění ve světě. Proč Spojené státy čeká rozklad, proč nesmí volby vyhrát Clintonová a o čem je současné dění ve světě. Avšak v současnosti se „maják“ USA stal pro GP nejen nepotřebným, ale i nebezpečným. Proč? V USA žije 5% obyvatelstva planety a těchto 5% spotřebovává 50% všech zdrojů, dobývaných veškerým lidstvem. V současných podmínkách, jestli 95% obyvatel planety bude žít podle „amerického stylu života“, planeta bude lidstvem „ohlodána“ za pár let. To není možné dopustit v žádném případě. Proto se „světová finanční mafie“ rozhodla opustit USA, zhasnout „maják“, vytvořit v lidstvu nenávist k „americkému stylu života“, vytvořit a rozvíjet nové životní ideály, postavené na zajištění vlastních potřeb. Za tím účelem je pro GP například v islámských zemích vhodný vahabismus, ve světských zemích „social-demokracie“, pro zbývající pseudokomunistické země je velmi vhodný marxismus.

Podrobně: http://aeronet.cz/news/proc-spojene-staty-ceka-rozklad-proc-nesmi-volby-vyhrat-clintonova-a-o-cem-je-soucasne-deni-ve-svete/

 

Komentátorka z novin Guardian vysvětlila, co stojí za Johnsonovými hrozbami vůči Rusku. Vyzýváním k demonstraci u ruského velvyslanectví v Londýně britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson opomněl staré diplomatické pravidlo: akce vyvolává reakci, píše Mary Dejevská, komentátorka novin The Guardian. „Představte si, jak by byla znepokojena společnost, kdyby Kreml vyzval Rusy, aby protestovali u britského velvyslanectví v Moskvě. Už jsme viděli několik oficiálních protestů u velvyslanectví Velké Británie v Teheránu. Nebyla to příjemná podívaná, a co je ještě důležitější — pokazilo to vztahy na dlouhou dobu", píše Dejevská. „On (Boris Johnson) musí bránit vládní linii před palbou ostrých výzev k zahájení bojových akcí v Sýrii — plánu, který členové parlamentu odmítli před třemi lety. Pravděpodobně toto rozhodnutí způsobilo tu zoufalou situaci, kterou teď vidíme na východě Aleppa", uvádí komentátorka.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svetovytisk/201610123956664-komentatorka-guardian-johnsonovy-hrozby-rf/

 

Bezletová zóna nad Sýrií nebude. 9. října ráno Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo francouzský návrh rezoluce na vytvoření bezletové zóny nad Sýrií a vystavující vládu Bašára Asada obvinění za humanitární krizi v Arabské republice. Návrh přitom ignoroval nelidské činy rebelů, zabíjení, mučení, odepření přístupu humanitárního konvoje do Aleppa a mnoho dalších zločinů islamistů. Je pozoruhodné, že nebýt ruského veta, rezoluce by byla zaručeně přijata, neboť pro hlasovalo 11 členů Rady proti dvěma zamítavým, a dva členové se zdrželi hlasování.

Podrobně: http://www.zvedavec.org/komentare/2016/10/7054-bezletova-zona-nad-syrii-nebude.htm

 

Lotyšsko spočítalo ztráty v případě zrušení ruského tranzitu přes své území. Lotyšsko přijde zhruba o 200-250 milionů eur ročně, pokud Rusko ukončí tranzit přes tuto zemi, prohlásil novinářům parlamentní tajemník lotyšského Ministerstva ekonomiky Edgars Tavars.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/byznys/201610133954205-lotyssko-ztraty-tusky-tranzit-zeme/

 

To už je jak z blázince. Tereza Spencerová hledí na Sýrii, Ukrajinu, USA a povyk kolem. OKNO DO SVĚTA TEREZY SPENCEROVÉ. Pokud Rusové s Asadem získají východní Aleppo, z celé války v Sýrii se stane zbytková operace, upozorňuje editorka Literárních novin a analytička Tereza Spencerová. Ve svém pravidelném shrnutí týdenních událostí na Parlamentních Listech se též podivuje, proč EU na jednu stranu chce udržovat vztahy s Ruskem, a zároveň rozšiřuje sankce proti Rusku, a vypichuje dohodu Vladimira Putina se Saúdskou Arábií ohledně cen ropy. „Prachy potřebují všichni," zdůvodňuje ji.

Dovolím si vás poopravit: bojuje se jen o východní, džihádem ovládané čtvrti Aleppa, protože většina města s více než milionem obyvatel je pod kontrolou režimu a jako taková je pro změnu terčem džihádu. Oběti z řad civilistů jsou odtud hlášeny skoro každý den, ale to je – soudě podle mlčení Západu – nejspíš v pořádku. Nicméně, k vaší otázce: syrské oddíly se svými spojenci z několika směrů postupují do východního Aleppa, upevňují své pozice a ve středu odpoledne se dokonce objevily první zprávy, podle nichž některé tamní islamistické skupiny zahájily s vládou jednání o kapitulaci a volném odchodu. Pokud je to pravda, bude to zlomový okamžik v této bitvě, protože „příklady táhnou“, a pokud se první skupiny rozhodly to vzdát, budou je následovat další a řady džihádu ve východním Aleppu budou slábnout, což pro změnu urychlí osvobození těchto čtvrtí. Vedlejším produktem bude i významné oslabení džihádu v Sýrii, protože ti, kteří až tak nevěří na dychtivě čekající černooké panny v ráji, dají přednost prostému přežití, zatímco skalní fanatici se nevzdají a ve východním Aleppu prostě „zůstanou“. Nahradit je čerstvými „kovanými kádry“ nebude vůbec snadné, tím spíš, pokud Turecko bude dál opravdu kontrolovat, kdo že to přes jeho hranici do Sýrie míří.

Nemá smysl se zabývat jednotlivými výroky, které ze Západu zaznívají. Jak onehdy shrnul izraelský deník Haarec, Rusko v Sýrii postupuje a USA jen o to hlasitěji křičí. A navíc je to svým způsobem i zábavné. Máme tu migrační krizi v Evropě, máme tu vyhlídku na rozpad EU, máme první klimatické uprchlíky, další finanční krizi a související kolaps Západ čeká snad každým dnem, máme tu prezidentské volby, které budou pro USA (a tím nejspíš i pro svět) svým způsobem tragédií, ať už dopadnou jakkoli, máme tu čerstvě půldruhého milionu zoufalých lidí na uragánem zničeném Haiti, máme tu vyhlídku na americkou válku s Ruskem na evropském území, máme tu vyhlídky na americkou válku s Čínou, máme tu existenciální problémy, kam se člověk podívá, ale někteří západní politici a některá média se tváří, že budoucnost „našeho světa“ a snad i přilehlých galaxií závisí na přežití několika tisíc teroristů z Al-Káidy ve východním Aleppu, které schováváme za „horami mrtvých dětí“. Fakt je takový výklad světa uvěřitelný? To je přece už nějaká psychiatrická diagnóza, ne? Nebo historicky přelomový pokus dosáhnout toho, že historii budou psát poražení? 

Mimochodem, zmínil jste Rwandu. Organizace africké unie ve své vyšetřovací zprávě z roku 2001 o událostech, které k oné nezměrné tragédii vedly, konstatuje, že USA – pod vedením Billa Clintona a tehdejší velvyslankyně při OSN Madeleine Albrightové – tehdy na půdě OSN „takřka bez další pomoci zablokovaly ve Rwandě jakoukoli mezinárodní akci“ a „podkopaly efektivitu pokusů OSN o akci k odvrácení nebo alespoň zmírnění krveprolití“, neboť považovaly genocidu za svůj politický nástroj k prosazení „amerických zájmů“ (tedy zájmů korporací) v Africe. Během sto dní v roce 1994 byl zmasakrován až milion lidí. Jestli tedy někdo dnes na Západě opravdu argumentuje Rwandou, je to vrchol pokrytectví a nechutnosti. 

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/To-uz-je-jak-z-blazince-Tereza-Spencerova-hledi-na-Syrii-Ukrajinu-USA-a-povyk-kolem-458027

 

V DLR oznámili smrt 15 ukrajinských žoldnéřů při pokusu o útok. Ozbrojené síly Ukrajiny při pokusu o průlom pozic domobrany na Donbasu v okolí osad Kominternovo a Leninskoje utrpěly ztráty: 15 mrtvých a 25 zraněných. Oznámila to ve středu 12. října Doněcká informační agentura s odvoláním na náměstka velitele operativního velení samozvané Doněcké lidové republiky (DLR) Eduarda Basurina.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/201610133957092-dlr-smrt-zoldneri-pokus-utok/

 

Kocky sú hodené… Prešlo len niekoľko týždňov od hanebného útoku lietadiel NATO na obrancov sýrskeho mesta Deir Ez Zoir-u a situácia v Sýrii sa radikálne vyostrila. Momentálne hrozí prerásť, do kontrontácie dvoch najmocnejších jadrových mocností. Čo sa vlastne udialo, že trpezlivosť Rusov akoby dostihla svoju hranicu? Veď museli vedieť, že zameričania nedodržiavajú žiadne dohody. Dokonca, ak aj niečo podpíšu, presvedčení o svojej výnimočnosti to porušia a vôbec si z toho ťažkú hlavu nerobia. Vráťme sa na chvíľu k vojakom v Deir Ez Zoir-e. Asi štyritisíc vojakov Sýrskej arabskej armády /SAA/ už päť rokov bojuje proti teroristom z IS. Z toho dva roky, nebojím sa napísať hrdinsky, sa bráni v beznádejnom obkľúčení. Dávno prekonali aj tých vo veľkej vlasteneckej. Sú zásobovaní len letecky. Okolo letovej dráhy držia životne dôležité výšiny, potrebné pre zásobovanie a tiež časť mesta. Front sa tam prakticky nehýbe. IS útočí a SAA ich doteraz vždy odrazila. Prvý, hanebný, úder leteckej koalície, prišiel pred necelým rokom, keď pri útoku amerických lietadiel zahynulo šesť sýrskych vojakov a asi dvadsať ich bolo zranených. V zmätku, ktorý u obrancov nastal, teroristi z IS vtedy tiež „podivne“, okamžite a presne zaútočili na medzeru, vytvorenú leteckou koalíciou a SAA sa len s vypätím všetkých síl a za cenu ďalších strát, ubránila prielomu. USA sa bránili tým, že to bola chyba. Rusi reagovali vlažne.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/kocky-su-hodene.html

 

Stern: USA mohou pouze hádat, čeho jsou schopné ruské systémy PVO. Rusko umístilo v Sýrii své ultramoderní protiraketové komplexy S-300 a S-400, které dokáží zajistit ochranu většiny území státu, a Západ může pouze hádat, jak velké jsou ve skutečnosti jejich možnosti, píše Stern.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svetovytisk/201610133952842-Stern-USA-schopne-ruske-systemy-PVO/

 

Osekáme vás. Angela Merkelová zpřísňuje vyplácení sociálních dávek pro sousedy z EU. Razantní zpřísnění čerpání sociálních dávek pro cizince ze zemí Evropské unie chystá Německo. Nárok na finanční pomoc státu budou mít v případě nezaměstnanosti až po pěti letech pobytu v zemi, a nikoli po půl roce, jak tomu bylo doposud. Příslušný návrh zákona v úterý schválila spolková vláda. Ta má v parlamentu potřebnou většinu, takže návrh zákona může projít i tam, uvedla agentura DPA.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Osekame-vas-Angela-Merkelova-zprisnuje-vyplaceni-socialnich-davek-pro-sousedy-z-EU-458014

 

Americký analytik objasnil příčinu napětí v rusko-amerických vztazích. Zhoršení ruskoamerických vztahů a dokonce i uvažování o možné válce je nutné vnímat v kontextu volebního klání v USA, je o tom přesvědčen zakladatel poradenské společnosti Macro-Advisory Christopher Weafer. Podle názoru expertů se soustředí USA do konce roku na ofenzívu na pozice Islámského státu v Mosulu (na severu Iráku) a ve městě Rakka (na severu Sýrie). Podle prognózy bude spolupráce Washingtonu a Moskvy bezprostředně na bojišti minimální, protože obě strany jsou nyní v menší míře zainteresovány na deeskalaci syrské krize diplomatickou cestou. USA umožní IS přesunout síly z Iráku do Sýrie. Rusko se bude přidržovat vojenské taktiky a vzdá se „diplomatických debat", kdežto americká strana není připravena na „konstruktivní vyjednávání" kvůli tomu, že brzy vyprší funkční termín nynějšího prezidenta Baracka Obamy, tvrdí analytici.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svetovytisk/201610133952143-analytik-pricina-napeti-ruskoamericke-vztahy/

 

Maďarské referendum a německý "morální imperialismus". Západní média zamlčela senzační výsledek referenda v Maďarsku kde Viktor Orbán v otevřené výzvě evropské bruselské byrokracii (ve skutečnosti americkému evropskému projektu) obdržel více než 98% podporu účastníků hlasování. Nicméně, německá politická reprezentace nemůže tento výsledek nechápat.

Během své návštěvy v Mnichově v září loňského roku Orbán bez falešné politické korektnosti obvinil Německo z "morálního imperialismu" v souvislosti s přistěhovaleckou politikou, kterou Berlín naordinoval (přesně - „uložil“) celé Evropské unii. Když loni v létě vláda Merkelové prosadila přesídlení uprchlíků do jednotlivých zemí podle kvót stanovených Bruselem, maďarský odpor podpořily Česká republika, Rumunsko a Slovensko. A více než to - Maďarsko a Slovensko podaly žaloby u Evropského soudního dvora (všimněte si, že proti rozhodnutí nejvyššího soudu EU se nelze odvolat). Rok uplynul. Migrační politiku Merkelové nepřijímají v Polsku a Britové nakonec usoudili, že bude nejlepší se s takovou Evropskou unií rozloučit. Nedávno nezvykle tvrdě kritizoval kurs Berlína v oblasti migrace ministr zahraničí Rakouska Sebastian Kuntz, který nazval účel této politiky "zcela nerealistickým" a samotnou politiku - nesprávnou.

Podrobně: http://www.zvedavec.org/komentare/2016/10/7053-madarske-referendum-a-nemecky-moralni-imperialismus.htm

 

Stratfor: roste riziko střetnutí Ruska a USA v Sýrii do konce roku. Ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku se zvýší riziko válečného střetnutí Moskvy a Washingtonu v Sýrii, domnívají se analytici americké soukromé zpravodajské a analytické společnosti Stratfor.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svetovytisk/201610123956077-riziko-stretnuti-rusko-usa-rok/

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.