Filip: Je chybou, že jsme vyřadili čínského zájemce. Snížila by se cena projektu a zároveň cena energií

30. 3. 2021

Bezpečnostní rada státu se shodla na postupu při dostavbě jaderného bloku v Dukovanech. Šanci dostanou zájemci ze čtyř zemí, včetně ruského Rosatomu. To bylo téma pondělního pořadu České televize Devadesátka, kde byli hostem, kromě 1. místopředsedy a předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa, také předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, poslanec Pirátské strany Jan Lipavský a vicepremier Karel Havlíček (hnutí ANO).

"Když už byla ta první velká energetická konference, kterou jsme organizovali v Poslanecké sněmovně před dvěma lety, tak musím říct, že my jsme všichni velvyslanci všech šesti zemí výrobců jaderných technologií děkovali od Číny přes Koreu, Japonsko, Francii až po Rusko, až po Spojené státy americké. Takže já si myslím, že je chyba, že jsme vyřadili čínského zájemce, protože ten tlak na to, aby ta cena byla co nejnižší, je přece tlakem na to, aby energie v České republice byla také pro občany co nejlacinější. To je přece zásadní požadavek každého člověka, aby ze svých daní nemusel platit něco předraženého. Vyřazení Číny mi tedy nepřipadá úplně logické," řekl Filip a poukázal a to, že Evropská unie má smlouvu o strategickém partnerství s Ruskem a například Německo staví plynovod Nord Stream 2.

"Ruská vláda může skrze dostavbu Dukovan ovlivňovat česká rozhodnutí v zahraniční politice. Pokud se vláda rozhodla vyřadit Čínu, měla vyřadit i Rusko," má jasno šéf lidovců Jurečka.

„Tohle jsou jen ideologické žvásty, které používají ti, kteří stojí na jedné straně dodavatelského spektra a nahrávají omezování konkurence,“ okomentoval Filip kritiku zapojení Rosatomu či CNG. 

Záznam pořadu  https://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/221411058130329/...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24/Devadesátka