Já nic, to on… aneb kdo za to může

5. 4. 2021

Česko se potýká s nedostatkem vakcín proti koronaviru. Na rozdíl od jiných evropských zemí objednalo loni od farmaceutických firem, daleko nižší počet dávek oproti tomu, co objednat mohlo. Ministerstvo zdravotnictví dávalo zřejmě tehdy přednost firmě Novavax, jehož vakcíny však nyní teprve schvaluje Evropská léková agentura. Předpokládá se, že bude k dispozici nejdříve v letním období. Dnes se ani tehdejší ministr A. Vojtěch, jeho náměstek R. Prymula, ředitelka mezinárodního odboru K. Baťhová, ani vedoucí epidemiologické skupiny R. Chlíbek, k této skutečnosti nehlásí. A to i přesto, že oficiální Instrukce z MZ v tomto duchu směrem k jednání Evropské rady skutečně směřovala. Tehdejší vládní zmocněnec pro vědu a výzkum R. Prymula v létě loňského roku v médiích uváděl, že by právě Novavax mohl vyrábět vakcíny pro Českou republiku. Společně s předsedou vlády Babišem navštívili tovární komplex Praha Vaccines ve středočeské Bohumili, kterou začátkem léta americká farmaceutická firma Novavax koupila. Jednání o případných dodávkách vakcín pro Českou republiku nad rámec kontraktů pro EK ale nakonec nebyla úspěšná. Údajně existuje i neveřejný dokument MZ určený členům vlády. V něm je Novavax uveden jako nejvýznamnější dodavatel vakcín pro ČR. V kapitole o vakcinační strategii ve vztahu k Evropské komisi i farmaceutickým firmám se píše:

 „Ministerstvo zdravotnictví se prozatím rozhodlo přistoupit ke všem APA (zkratka pro systém EU pro společný nákup vakcín), které byly dojednány: AstraZeneca: 3 mil. dávek pro 1,5 mil. osob, J&J: 2 mil. dávek pro 2 mil. osob, BioNTech/Pfizer: 4 mil. dávek pro 2 mil. osob, Sanofi – prozatím neurčené množství, není nutné odebírat. Dále probíhají jednání Komise s těmito výrobci: CureVac: max. možné množství pro ČR 5,3 mil. dávek pro 2,65 mil. osob, Moderna: max. možné množství pro ČR 1,9 mil. dávek pro 950 tis. osob, Novavax: max. možné množství pro ČR 7,1 mil. dávek pro 3,5 mil. osob.“

V té době ale byly nejdále s vývojem vakcíny AstraZeneca a Pfizer. Na rozdíl od Novavaxu. Ani u tohoto dokumentu prý není jasné, kdo ho tvořil. Tou dobou byl již ve funkci ministra J. Blatný. I v očkovací strategii z konce prosince bylo uvedeno, že např. ve srovnání s Německem – v přepočtu na osobu – objednává Česko od Evropské komise osmkrát méně vakcín. Původně méně objednaných vakcín znamená, že v případě krácení dodávek – a to se nyní, bohužel, děje – dostáváme fakticky méně. Dodatečné doobjednávání, kterého jsme po kritice nyní svědky, již situaci příliš neřeší. Stejně tak je nepochopitelná kritika A. Babiše, že EU nedokázala zajistit, aby výrobci plnili své závazky a vakcíny „vesele“ vyvážejí do třetích zemí. Na straně druhé nedovolí využívat prokazatelně účinnou vakcínu Sputnik V do schválení EU. Rychlé proočkování, na kterém je v podstatě závislý návrat k normálnějšímu životu, je proto pomalejší. Po předražených nákupech ochranných zdravotnických prostředků v nouzovém stavu, po chaotických opatřeních a často nepochopitelnými argumenty podpořených restrikcí i podivném výběru antigenních testů se jedná o další jednoznačné a pro zdraví i životy občanů nebezpečné vládní selhání.

Autor: 
Soňa Marková, stínová ministryně zdravotnictví za KSČM   

Články

.