Aulická: už nevěříme, uzávěra okresů by měla skončit

25. 3. 2021

Vláda chce nouzový stav, protože při pandemickém zákoně a jeho účinnosti by neměla takové možnosti, jako má při nouzovém stavu, uvedla poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová v pořadu K věci CNN Prima NEWS. Vládě komunisté vytýkají přístup v informovanosti. „Někdy je v tom opravdu velký chaos a pro veřejnost to není dobře. Potřebují jasná čísla, jasné termíny a jasné vzkazy,“ zmínila poslankyně s tím, že společnost je velmi unavená a už to nezvládá.

Odkaz na videozáznam https://cnn.iprima.cz/mistopredsedkyne-kscm-vlade-uz-neverime-nesplnila-...

„Řekli jsme, že už nemáme žádné podmínky, protože ty podmínky, které jsme měli asi před druhým hlasováním, nebo v předešlých hlasováních, tak ty stejně vláda nesplnila,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová k podmínkám KSČM k dalšímu schválení nouzového stavu.

„Chtěli jsme, aby se vrátil první stupeň do škol i s devítkami a pak i maturitní ročníky. Poté jsme chtěli, aby se nějak řešily i skiareály,“ připomněla dříve ze strany vlády nesplněné podmínky.

„Většina z mých kolegů se zatím vyslovuje tak, že nechce podpořit dál nouzový stav,“ uvedla poslankyně a, ačkoliv měla indicie, že členové výkonného výboru budou spíše pro nepodporu nouzového stavu, tak v průběhu pořadu se diskutující dozvěděli pravý opak.

„Mně osobně to zaskočilo. Myslela jsem si, že když to bude, tak to bude 50 na 50 anebo spíše za nějakých podmínek. Ale musí se k tomu nějak postavit poslanecký klub, já osobně zítra nebudu,“ reagovala Aulická Jírovcová. „Nevím, jaké jsou podmínky. Nemyslím si, že je to na celý měsíc. Možná doporučí jen na 14 dní nebo do Velikonoc.“

Nouzový stav možná není až tak přínosný, jak tvrdí vláda

Proč komunisté změnili v únoru svůj názor na nouzový stav, který předtím vládě tolerovali? „Nechtěli jsme být ti, kteří neustále podporují prodlužení nouzového stavu bez toho, aby se dávaly adekvátní argumenty. Protože vláda už potom k tomu přistupovala víceméně, že to možná bude mít bez nějakých problémů a že není potřeba dávat opravdu argumenty a data, které i my jsme požadovali, nejenom opozice,“ dodala s tím, že si kladli právě podmínky s návratem dětí do škol a ohledně řízeného fungování skiareálů.

Na základě dat, která získávali prostřednictvím Zdeňka Ondráčka, jenž dostal přístup do Ústředního krizového štábu, komunisté vyhodnotili, že nouzový stav, který vláda požaduje, „možná není až tak přínosný a je potřeba řešit i jiná opatření, která by nemusela být až tak restriktivní, bez nouzového stavu“.

Aulická Jírovcová rovněž zpochybnila opatření s uzávěrou okresů. „To jsou přesně ta opatření, která vyhodnocujeme, že dopady pro zlepšení situace nejsou dobré. A zároveň vláda je používá jako argumenty, proč je nutné dál prodloužit nouzový stav. My si myslíme, že je tady schválen pandemický zákon, pojďme podle něj zkusit řešit situaci. Ale vláda to nechce,“ vysvětlila.

Stále požadujeme návrat dětí do škol, ale vládě už nevěříme

„My bychom taky chtěli a stále požadujeme, aby se děti vrátily do škol, ale my už si pro to prostě neklademe podmínky při možném prodloužení nouzového stavu, protože za nás už se většinově říká, že prostě vládě už nevěříme.“

Poslankyně zdůraznila, že tolerují hnutí ANO, nikoliv celou vládu. „My ji tolerujeme. A tolerance je navíc dána jen hnutí ANO. Ne celé koalici, ale opravdu jen hnutí ANO,“ uvedla s tím, že nepodporují každý legislativní návrh, který vláda přednese. „Vyhodnocujeme, které věci jsou dobré a které ne.“

„Co se týče například vakcinace, tak jsme byli vždycky ujišťováni, že ty dodávky teď budou, ale z druhé strany přišlo, že budou v daleko menší míře a kráceny třeba až osmdesát procent. Vláda nám říká čísla, která pak nejsou reálná. A očkovací centra, která třeba máme po těch krajích připravena pak nemají čím očkovat, a dokonce v našem Ústeckém kraji mám informace, že budou muset přerušit činnost, protože opravdu vakcíny nejsou,“ uvedla příklad Aulická Jírovcová.

Vládě by pak Aulická Jírovcová nejvíce vytkla přístup, který mezi obyvateli způsobuje vlnu strachu, jakkoliv na druhé straně, když hovoří se zdravotníky, tak jsou fyzicky i psychicky na hraně, protože je na ně nápor obrovský.

„Nemůžeme to bagatelizovat, situace je vážná, ale tak jak jsme vyhodnocovali to opatření uzavření okresů, tak si myslím, že po těch třech týdnech, kdy vláda slibovala, že to bude na tři týdny, by to mělo skončit. A vojáci by se třeba měli přesunout, kteří dnes jsou venku a pomáhají policii, zpátky do nemocnic a pomáhat tam,“ dodala s tím, že ale chápe, že vojáci nejsou ještě naočkováni, což je velká chyba.

„Společnost je velmi unavená a už to opravdu nedávají,“ uzavřela.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
CNN Prima news