Dolejš: Vláda naši důvěru nemá. Jen se musíme rozhodnout, jak tu nedůvěru dáme najevo

2. 6. 2021

Jak budeme hlasovat o nedůvěře vládě sdělíme ve čtvrtek v 8:40 na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně - na facebooku KSČM v přímém přenosu.

KSČM v polovině dubna vypověděla smlouvu o toleranci vlády, kterou měla uzavřenou s ANO. Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip sice odmítl, že by jeho strana vyvolala hlasování o nedůvěře, ale opoziční strany vzápětí začaly hovořit o tom, že hlasování vyvolají samy.

Nyní, když již je mimořádná schůze svolána, není jasné, jak se KSČM k hlasování postaví. Místopředseda strany Stanislav Grospič uvedl, že nepřipadá v úvahu „žádná forma podpory vlády“. Ani to však neznamená, že budou komunisté hlasovat aktivně proti Babišovu kabinetu. Spekuluje se o tom, že by mohli opustit sál nebo se hlasování zdržet, což ostatně očekává místopředseda vládní ČSSD Roman Onderka.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová uvedla, že klub se sejde ve čtvrtek před hlasováním a své konečné stanovisko oznámí na tiskové konferenci dvacet minut před začátkem sněmovní schůze. Například předseda klubu Pavel Kováčik však uvedl, že je pro vyslovení nedůvěry.

Jiří Dolejš (KSČM) označil dřívější podporu menšinové vlády za menší zlo, které bylo časově omezené. „Není paradox to, že jsme ukončili naši toleranci, není paradox to, že tato vláda už naši důvěru nemá, protože ji v podstatě vyčerpala. Ale musíme se rozhodnout, jakým způsobem tu nedůvěru a netoleranci dáme najevo,“ řekl v úterní Devadesátce. S tím, že ten kdo nehlasuje, dává najevo souhlas s tím, aby vláda pokračovala.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM