Konečná: Děsná očkovací strategie vlády

18. 3. 2021

Evropská komise poprvé představila digitální pas, který by měl v době pandemie usnadnit cestování po Evropě. S novým potvrzením by měli smět cestovat lidé očkovaní proti koronaviru, ale i ti s negativním PCR testem nebo s přirozeně vytvořenými protilátkami. Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná si u něj všímá například možného rizika pro osobní údaje a vidí nerovného přístupu s ním spojeného.

Konečná považuje za problematické to, že ne všichni lidé, kteří se chtějí nechat naočkovat, tak mohou učinit. Poukázala na podle ní nevýhodnou smlouvu, kterou Evropská komise uzavřela s firmou AstraZeneca. Kritizovala, že snižuje dodávky a nemá za to žádné postihy. Doporučila EK se hlavně zaměřit na dostatek vackín v každé zemi. Dodala, že pro některé rodiny bude hrát kritérium také cena PCR testů. 

Konečná čeká, že schvalování pasu do červnového startu turistické sezony bude ještě složité. Obává se také, aby při jeho vzniku nedošlo ke zneužití osobních údajů. Poukázala i na možnost, že některé varianty viru nebudou moci být odhaleny PCR testy, jak to tento týden u jedné z nich oznámila Francie. 

V pořadu Události, komentáře se také hovořilo o tom, zda se bude uznávat i očkování dalšími vakcínami, například ruskou či čínskou. Podívejte se na sestřih https://fb.watch/4iV1ky54Ne/

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČm
Zdroj: 
ČT24 / Události, komentáře