Vojtěch Filip: Poděkování a přání všem ženám u příležitosti Mezinárodního dne žen

8. 3. 2021

Již podruhé v »době koronaviru« sužujícího celý svět přichází Mezinárodní den žen, jenž je každoroční příležitostí ocenit sociální, ekonomické, kulturní a politické úspěchy žen. Jeho vnějším znakem jsou darované květiny, jež ženy a dívky krášlí. Ovšem podstata spočívá v dosažení plné emancipace žen, jejich zapojení do správy světa a zajištění důstojných pracovních i platových podmínek. Vedle původně volebního práva vystupují do popředí další požadavky.

K dlouholetému boji žen za skutečnou rovnoprávnost vyslovil svou videozdravici předseda ÚV KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Připomněl, že ženy už dlouho před první světovou válkou tušily nebezpečí válečného konfliktu a snažily se mu svou aktivitou zabránit. Po první a zejména druhé světové válce bylo, postupně, uplatňováno volební právo, avšak boj žen neskončil. »V dobách socialismu mohly ženy opravdu uplatňovat svá práva a stát je garantoval. Už od roku 1950 se mateřství, rodičovství, výchova dětí započítávaly do důchodového zabezpečení, alespoň v Československu. A nebylo tomu tak jinde ve světě,« zdůraznil Filip.

Co bylo velmi nebezpečné, byl pokus po roce 1989 zapomenout na to, že od roku 1975 Organizace spojených národů vyhlásila MDŽ mezinárodním svátkem, uvedl. »Tomu chtěly určité síly zabránit, chtěly nové podřízení žen.« Filip připomněl dobu, kdy to byla právě KSČM, poté s dalšími organizacemi, jako jsou Levicové kluby žen, Český svaz žen a další ženské organizace a platformy, jimž se podařilo, že MDŽ v České republice je uznávaným svátkem. »Ženy zůstávají těmi, které nejen obdivujeme, skládáme jim hold, ale i těmi, jež jsou součástí našeho života a rozhodování o lepší budoucnosti naší země.«

Předseda ÚV KSČM by rád, aby celá společnost našla dostatek porozumění pro ženy v různých profesích, ať už jde o průmyslová odvětví, vědu, výzkum, politiku, a rychle odstranila mzdovou diskriminaci žen, která je v ČR cca 20procentní (na srovnatelných pozicích) v neprospěch žen.

Video s Vojtěchem Filipem https://www.facebook.com/298789466930469/posts/2095221840620547/

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM