Altinfo - 11. 10. 2016

11. 10. 2016

ČT povzbuzuje a tleská: Vzniknou koalice „Hrr na Babiše“! Úporná snaha ČT prezentovat volby do krajských zastupitelstev jako souboj levice s pravicí nedostal, kupodivu, ránu z milosti od politických komentátorů a komentujících expertů, ale od občanů a voličů. Píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil. Abychom nemluvili jen o minulosti, připomeňme si jásot ve studiu ČT, když její zpravodaj z Hradce Králové oznámil, že v jeho městě byla bleskově vytvořena koalice zatím jen s jediným bodem svého programu: Všichni proti ANO 2011! Zdá se, že nikoho z jásajících nenapadlo, že to je nová „opoziční smlouva“ (jeden z dnešních kandidátů na senátora za ČSSD a Zelené jí tehdy nazval „oposmlouvou“), arci v jen trochu jiném barevném provedení.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/ct-povzbuzuje-a-tleska-vzniknou-koalice-hrr-na-babise/

 

Kontroly SZPI ukázaly na problémy společného stravování. Během letních měsíců se inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) mj. intenzívně věnovali kontrole dodržování hygienických a dalších předpisů souvisejících se zajištěním bezpečnosti a jakosti pokrmů a potravin v podmínkách vysokých venkovních teplot.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Kontroly-SZPI-ukazaly-na-problemy-spolecneho-stravovani-457558

 

Kdyby volby mohly něco změnit... Pročpak nechce "Vivat!" na ulici znít? Hluší panovníci mají němý lid." (K.H. Borovský) - "Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zrušili", to je anarchistický slogan. Není to nadsázka. Držitelé moci potřebují klid na "práci". Proto udělají maximum, aby je nikdo nevyrušoval. Platí to od malých sociálních skupin až po mezinárodní politiku. I u nás je moc znejistěna, protože selhává. "Politická třída" jako celek neplní očekávání občanů. Proto je tolika lidem jedno, kdo vyhraje. Volby nemohou nic podstatného změnit. Nalhávají nám, že to podstatné bylo již nezměnitelně vyřešeno.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/kdyby-volby-mohly-neco-zmenit.html

 

Budovu na Žižkově, kterou obývá centrum Klinika, získala SŽDC. Budovu v Jeseniově ulici na Žižkově, kterou nelegálně obývá Autonomní sociální centrum Klinika, získala od státu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Informaci Českého rozhlasu – Radiožurnálu ČTK potvrdil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka. Smlouvu strany podepsaly minulý týden, nyní bude převod zanesen do katastru nemovitostí, řekl Ležatka.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Budovu-na-Zizkove-kterou-obyva-centrum-Klinika-ziskala-SZDC-457581

 

Otvorený list predsedu ASV slovanským národom bývalej zväzovej republiky Juhoslávie. Asociácia slovenských vojakov menom predsedu Jozefa Žarnovičana de Sarnó, sa hlboko ospravelňuje v mene slovenského národa za genocídu a tzv. humanitárne bombardovanie, masaker srbského bratského národa a národa Čiernej Hory, ktorý podporili a umožnili aj vtedajší volení predstavitelia a vtedajšia vláda na čele s Mikulášom Dzurindom, ktorých považujem za vlastizradcov.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/otvoreny-list-predsedu-asv-slovanskym.html

 

Kalousek spáchal sebevraždu v přímém přenosu. Viděli jste knížete, kůl v plotě? Vítězem je Okamura, navzdory ČT, říká profesor Krejčí a věští hrůzu ČSSD. ROZHOVOR Vyměnit Sobotku? To těžko. Podle politologa profesora Oskara Krejčího, kde nic není… „To je stejné jako v Německu. Merkelovou by už také asi vyměnili, kdyby měli za koho,“ říká profesor. A úspěšná tvář ČSSD Jiří Zimola? „Těžko stravitelné pro lidi, jako je Chovanec a spol.“ Podle Krejčího ale z výsledku krajských a prvního kola senátních voleb nevyplývá, že by musela levice i v parlamentních volbách propadnout. V souvislosti s fenoménem „ublíženého miliardáře“ vysvětluje, že jsou i faktory, které v rukou Andrej Babiš nedrží. A pak je ve hře také mečiarovský efekt: „Když nedosáhne úspěchu a la Fico, skončí jako Mečiar,“ předkládá i tuto možnost Krejčí.

Překvapením i pro mě je, že se Babišovi podařilo dobudovat struktury krajů. On má výhodu v tom, že nestaví politickou stranu, ale hnutí. Politické strany jsou v podstatě uzavřené entity, a chcete-li uspět a dostat se na kandidátku, musíte straně něco prokázat, nechat se převálcovat vnitrostranickými zápasy, poslouchat stranické bosse a tady byla najednou nabídnuta zkratka. Vstoupíte do hnutí a budete poslancem, v magistrátu nebo v zastupitelstvu, aniž budete muset prožívat utrpení stranické práce. Zkrácení kariéry může být pojímáno dvojím způsobem, a to zbavením se marasmu stranické práce, ale zároveň se dostávají k moci političtí amatéři. Ovšem i tady je výjimka. Podnikatelé, jako je Babiš, se evidentně něco přece jen z politiky naučili, protože působili v nejrůznějších lobbistických skupinách nebo se na jejich činnosti z dálky podíleli. Zvláštností Babiše je, že se mu podařilo vytvořit image úspěšného a zároveň ublíženého. Kolikrát on si stěžoval, že mu okopávají kotníky! Ublížený miliardář je samozřejmě kulatý čtverec, ale jemu se tuto image podařilo vytvořit. Lidé nemají rádi, když se někomu ubližuje. Navíc ANO se chovalo jako opoziční strana. Jenže kdo mu to umožnil? Právě ti, kteří mu ubližovali. Pak se dostáváme k opravdu neuvěřitelnému faktoru. Porovnejte si programy TOP 09 a ANO a nenajdete téměř rozdíly. Projevuje se to částečně i v tom, že jak se vyprofilovala topka směrem ke krajnímu liberalismu, jako by chránila malého podnikatele, zatímco Babiš byl nařčený, že se stará o svůj Agrofert. Většina lidí ale tento princip nepřijala, protože viděli, že chce jiná pravidla podnikání pro všechny. Přímá korupce, ze které byl mockrát nařčen, nebyla prokázána a zase se dostal do role ublíženého. Pak je tu další společný faktor, a to je paternalistický prvek. Kníže představoval pro spoustu lidí rytířského středověkého ochránce a stejným způsobem někteří lidé vnímají miliardáře, který narovnává podmínky podnikání. A najednou tu máme dva bohaté Jánošíky. Lidé si prostě myslí, že když už tohle mají, tak nebudou krást a budou se starat o ně. Fantastická byla reportáž ČT ze štábu topky po volbách. Když jsme viděli knížete, jak se sám dívá na výsledky, tak klasický kůl v plotě byl obklopen více lidmi, v daném případě. A pak to, jak nezvládl Kalousek televizní vystoupení, to až zůstává rozum stát. Co předváděl Kalousek, byla sebevražda v přímém přenosu. Mimochodem, komunisté doplatili na to, že byli úspěšní v minulých volbách. Mají radikální program, nastoupí do funkce a ta jim žádný radikální program neumožní realizovat. Proto představují automaticky pro spoustu lidí zklamání.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Kalousek-spachal-sebevrazdu-v-primem-prenosu-Videli-jste-knizete-kul-v-plote-Vitezem-je-Okamura-navzdory-CT-rika-profesor-Krejci-a-vesti-hruzu-CSSD-457642

 

Z Vídně: Tentokrát o migrantech, ale o těch se nesmí tady mluvit… Sledujeme, jak do Evropy přivážejí evropské lodě další migranty, ale o tom jak se chovají u našich sousedů se nic nedozvíme, proč? Uprchlíci, háklivé, zatraceně háklivé téma. Nemá se o tom totiž mluvit. Psát už vůbec ne. Žurnalisté, dokonce ti „ostří“ se tomuto tématu vyhýbají. Nebo jsou tak opatrní, že není jasno o čem píšou. Jakoby za ně psal někdo jiný, kdo najednou změnil názor na věc, píše naše dopisovatelka  z Vídně. Migrantům jsou odpouštěny desítky přečinů nebo skutků, za které by normální rakouský občan byl okamžitě přinejmenším pokutován, ale také i odsouzen a zavřen do vězení. To oni dobře vědí a tak se městem pohybují  s jistotou „nám se nemůže nic stát“. Mám z nich nesmírně špatný pocit, který není daleko od strachu.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/z-vidne-tentokrat-o-migrantech-ale-o-tech-se-nesmi-tady-mluvit/

 

Jdi k šípku, Babiši? „Socani“, lidovci a další si v některých krajích vystačí sami, potvrzuje se. Vyjednávání stran o koalicích v krajích jsou v plném proudu. A hnutí ANO Andreje Babiše je leckde i přes své vítězství opomíjeno. Děje se tak například v Královéhradeckém či Pardubickém kraji.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jdi-k-sipku-Babisi-Socani-lidovci-a-dalsi-si-v-nekterych-krajich-vystaci-sami-potvrzuje-se-457562

 

Debakl ČSSD se připravoval dlouho. Vysvětlovat debakl ČSSD v krajských volbách únavou z dlouholeté vlády ČSSD je samozřejmě možné. Ale těch méně závažných faktorů utvářejících volební výsledek je přeci celá řada. Ostatně v Libereckém kraji nemá ČSSD hejtmana už čtyři roky a skončila zde přesto s 8 % (!), říká expředseda ČSSD Paroubek.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/debakl-cssd-se-pripravoval-dlouho.html

 

Okamura se takhle vysmál Sobotkovi a Kalouskovi, hovořil o podvodech v České televizi a tohle nepěkného řekl o Andreji Babišovi. Prozradil i, co bude dál…ROZHOVOR. Předseda SPD a poslanec Tomio Okamura říká, že SPD uspěla i přes manipulaci a cenzuru ze strany médií a České televize. Babišovi neschopný Sobotka vyhovuje. TOP 09 bude mít problém dostat se do sněmovny. Z Babiše se stal klasický politik, který politikaří a blokuje pozitivní návrhy. Okamura vysvětlil, jaký typ voličů se podařilo SDP získat.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Okamura-se-takhle-vysmal-Sobotkovi-a-Kalouskovi-hovoril-o-podvodech-v-Ceske-televizi-a-tohle-nepekneho-rekl-o-Andreji-Babisovi-Prozradil-i-co-bude-dal-457604

 

Ty pravičáku, ty ses vybarvil, nakládá poslanec KSČM vítězi voleb z ČSSD. Do ostré kritiky kandidáta ČSSD na hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda se pustil poslanec KSČM Jiří Valenta. Přičemž krátce po zveřejnění jeho textu s titulkem ,,Demaskování pravicového lídra socialistů v Plzeňském kraji" byla na úrovni Plzeňského kraje dohodnuta koalice ČSSD, ODS a dvou menších stran, takže komunisté a hnutí ANO budou v dalších čtyřech letech v opozici. Reálným vítězem voleb je tedy průmyslník Bernard, nastupující hejtman.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ty-pravicaku-ty-ses-vybarvil-naklada-poslanec-KSCM-vitezi-voleb-z-CSSD-457733

 

Spiegel: Merkelové se do nových sankcí proti Rusku nechce. Ani Angela Merkelová, ani Frank-Walter Steinmeier nemají zájem na nových sankcích proti Rusku, a to navzdory požadavků některých německých politiků, napsal časopis Der Spiegel. V CDU se za nové sankce proti Rusku bere šéf zahraničního výboru Bundestag Norbert Röttgen. Podle něj mohou mít v dlouhodobém horizontu vliv na politiku Moskvy. Podobný názor sdílí i předsedkyně frakce Zelených v Bundestagu Katrin Göring-Eckardtová. Obvinila Rusko z útoků na civilisty v Aleppu a řekl, že vláda „by měla přijmout okamžitá opatření" a brzy zavést nové sankce proti Moskvě. Tyto požadavky jsou určeny Merkelové a především Steinmeierovi, pro nějž je nedávné zhoršení americko-ruských vztahů v Sýrii dilematem. Po neúspěchu jednání mezi Moskvou a Washingtonem, německý ministr zahraničí hledá mezi nimi „nové body dotyku" a nehodlá měnit svůj kurz.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/spiegel-merkelove-se-do-novych-sankci-proti-rusku-nechce/

 

Svět ruskýma očima 372. Další porce překladů nejzajímavějších článků z ruského mediálního světa, kterou na web outsidermedia přináší zajoch. Polská snaha vytvořit velkou Rzeczpospolitou se smotává do složitého klubka ve snaze s nadšením dokázat západním pánům svoji oddanost. Velká touha předvést svoji důležitost a vyšvihnout se vede k dalšímu zamotávání. Je to v rozporu s realitou i možnostmi. Snahy polských politiků vytvořit protiruský blok Miedzymorze, obnovené vyšetřování smrti Lecha Kaczynského při letecké katastrofě a další novinky z Varšavy okomentoval známý polský novinář a politik Konrad Renkas. To je nejvyšší stupeň šílenosti polské vlády. Polský ministr obrany Macierewicz hodlá vstoupit do historie jako ten, který zahájil třetí světovou válku. Také proto udržuje v publicitě téma leteckého neštěstí u Smolenska. Je tu ještě jeden aspekt, že polský prezident je již starý. Všichni z Kaczynského aparátu se připravují k bitvě o následnictví. Ministr obrany se snaží být vnímán jako skutečný polský patriot, protiruský patriot a jediný člověk, který by se mohl stát polským premiérem. Polská politika je jako vždy směšná i úděsná. Nevíme, je-li Macierewicz dementní nebo ne. Věří tomu, co říká, nebo jen hraje svoji roli? Nic dobrého se od něj čekat nedá. Snaží se zasahovat do kompetencí jiných ministerstev, především zahraničí a financí. Nejusilovněji propaguje Miedzymorzie a třetí světovou válku proti Rusku. Přitom v Polsku je jedním z nejbolavějších problémů situace, k níž došlo po zahájení obchodní války s Ruskem. V zemědělství máme bídu, v mléčné výrobě i ve zpracování. V nejbližších měsících budeme muset něco dělat s úrodou jablek. Ti samí polští zemědělci, kteří volili Právo a spravedlnost, nyní protestují. Chtějí vědět, proč vláda podporuje obchodní války. Dokonce se parlamentní strany stavějí vládě na odpor, chtějí sankce proti Rusku odvolat a obchodní válku ukončit. Sankce jsou vražedné pro polské i evropské hospodářství. Proč Maďarsko praktikuje nezávislou zahraniční politiku a Polsko ne?

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/svet-ruskyma-ocima-372.html

 

Lavrov: Nejsme v postavení vůči USA, abychom říkali "Ano, pane"! Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se obává, že základem zahraniční politiky Spojených států je agresivní rusofobie. Lavrov si znovu postěžoval na skutečnost, že Washington systematicky neplní požadavky, které byly dojednány v průběhu jednání s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerry. „Povinnost odblokovat silnici Castello pro humanitární pomoc do východní části Aleppo, byla podrobně narysována v rusko-americké smlouvě, včetně vzdálenosti, do níž se měly přesunout vládní sily a opozice. Američané ale řekli, že tuto povinnost také nemohou splnit, protože je opozice neposlouchá,“ uvedl ministr zahraničí. Například se syrská armáda zavázala jeden a půl kilometrů ustoupit od opozice - vládní síly ustoupily a opozice okamžitě se pokusila obsadit tuto pozici. Lavrov také uvedl, že by přijetí návrhu rezoluce OSN o situaci v Aleppu by hrálo do rukou teroristů, kteří by byli schopni posílit své postavení, aniž by opustili město. „Byla by to obrovská chyba jít do textů, které budou jen plné emocí, a vyzývat k soucitu s obyvateli Aleppa, a to bez jakéhokoli požadavku vypracování okamžitého zastavení nepřátelských akcí, který by byl okamžitě využit Džabhat an-Nusrou,“ prohlásil Lavrov a odkázal se na „odposlechy“ teroristů, podle nichž by okamžitě získali zbraně a střelivo. „Dohoda o odstraňování plutonia, která měla zabezpečit, aby se znemožnilo ho vrátit do zbrojního využití, stanoví možnost jedné ze stran odstoupit od této smlouvy v případě zásadní změny okolností. Jedná se o smluvní právo, které je zakotvena ve Vídeňské úmluvě o smluvním právu z roku 1969.  Zaznamenali jsme zásadní změnu okolností, pokud jde o agresivní rusofonii, která je nyní jádrem americké politiky vůči Rusku. Nejde jen o řečnickou rusofobii, ale agresivní kroky, které opravdu poškozují naše národní zájmy, ohrožují naši bezpečnost," zdůraznil ministr zahraničí.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/lavrov-nejsme-v-postaveni-vuci-usa-abychom-rikali-ano-pane/

 

Na MO RF označili odmítnutí USA pokračovat v dialogu s RF o Sýrii za Pyrrhovo vítězství. Odmítnutí Washingtonu spolupracovat s Moskvou v Sýrii je výhodné pouze pro teroristy, prohlásil náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov na sedmém Xiangshanském bezpečnostním fóru v Pekingu.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/201610113947379-MO-RF-odmitnuti-USA-pokracovani-dialog-RF-Syrie-Pyrrhovo-vitezstvi/

 

Totální selhání. Pomalá smrt. Petr Schnur z Německa hlásí, jaká katastrofa nás čeká. ROZHOVOR. „Selhává a selhává totálně.“ Historik, sociální psycholog a publicista Petr Schnur z Hannoveru popisuje tristní situaci Německa po stránce právního státu, jeho kontrolních mechanismů včetně médií a o „zákeřné a pomalé smrti“. V souvislosti s postupným pohřbíváním demokracie nastínil, co Evropu čeká: „Vytváření sociálních ghett, zničení střední vrstvy, nárůst politické moci oligarchie a militarizace zahraniční politiky.“ Moc globálních finančních trhů podle Schnura překročila Rubikon: „Vzhledem k sociální pustině a krvavé stopě, kterou za sebou ve světě zanechávají, se jedná o zločinecké organizace, o rakovinu světa, která svého hostitele bude žrát tak dlouho, až z něj nezbude nic. A východisko? Zelené bláboly o trvale udržitelném vývoji a biosýrech?“

Selhává, protože selhal právní stát a jeho kontrolní mechanizmy včetně médií. Lépe řečeno, jeho ústavní instituce byly prostě postaveny „mimo hru“ a také masmédia, zde označovaná za vůdčí, rozdělená mezi několik nakladatelských gigantů, které jsou plnohodnotnou součástí finančních trhů a které mají úzké styky s politickou elitou státu, ať již vládní, nebo tzv. opoziční. Chcete-li nejprve obecnou odpověď, potom bych konstatoval následující. Německo a celá EU-ropa ve svém vývoji následuje totalizující vývoj v USA, který zaznamenal nový kvalitativní nárůst od „911“, tedy od roku 2001. Rád bych podtrhnul, že tento vývoj nespadl z nebe. Již prezident Eisenhower varoval ve svém rozlučkovém projevu k národu v lednu 1961 před narůstající mocí vojensko-průmyslového komplexu s katastrofálními důsledky pro demokracii. Od té doby uplynula desetiletí a reálný stav americké společnosti popsal kromě jiných v roce 2008 emeritní profesor politických věd na Princetonské univerzitě Sheldon Wolin v knize Democracy Incorporated. Podle jeho analýzy panuje v USA totální propojení politiky, hospodářství a financí. Wolin panující systém nazývá invertovaným totalitarizmem, který si ponechal vnější symboly demokracie s vytunelovaným obsahem. A připomínám slova bývalého prezidenta Cartera z roku 2013, že Amerika toho času nemá fungující demokracii – z důvodů, o kterých hovořili Eisenhower, Wolin a mnoho dalších amerických osobností.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Totalni-selhani-Pomala-smrt-Petr-Schnur-z-Nemecka-hlasi-jaka-katastrofa-nas-ceka-457554

 

Čínský ministr obrany uvedl hrozby globální stabilitě. Čínský ministr obrany Chang Wanquan je toho názoru, že globální strategická stabilita je ohrožena kvůli snaze některých zemí o absolutní dominování ve vojenské sféře.

Podrobně:https://cz.sputniknews.com/svet/201610113947685-cinsky-ministr-obrana-hrozba-globalni-stabilita/

 

Oskar Krejčí: Mýty a surová realita válek na Blízkém východě. Za Aleppem dnes účelová propaganda Západu schovává všechny hrůzy válek od Pákistánu po Sýrii a Jemen, říká v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz politolog Oskar Krejčí. O vojenském barbarství se v západních médiích hovoří pokaždé, když se západní vojáci či spojenci Západu dostanou na bojišti do defenzivy. Do té doby je vždy válka jen „humanitárním bombardováním“ a média z bojišť přinášejí poutavé obrázky ukazující, jak se našim hrdinům ničícím Bělehrad, Bagdád či Tripolis daří šířit demokracii. Někdy mne napadá, že nejlépe ztvárnil „optimistickou“ budoucnost kapitalismu román Roberta Heinleina Hvězdná pěchota (1959); u nás je znám především ve své zfilmované podobě (1997). Rozkastování společnosti, oslava militarismu, fašizoidní kult drsného válečníka a samozřejmost věčného krvavého násilí… Sekvence z filmu, které ukazují televizní zpravodajství nadšeně oslavující agresivitu vlastních vojáků – to je směr, kterým se vyvíjí hlavní proud západní novinařiny. Snad jen s tím rozdílem, že oproti literární předloze si ve skutečném životě nepřítele vytváříme sami.

Myslím, že zdůvodnění bylo srozumitelné. Za prvé, Spojené státy neplní přijaté závazky. To platí především o smlouvě z roku 2000 týkající se likvidace plutonia. V 90. letech, kdy se zastavil šílený závod o jadernou převahu, měly SSSR a USA dohromady 273 TUN plutonia. Pro lepší pochopení – Nagasaki zničila bomba, v níž bylo 6,4 KILOGRAMŮ plutonia. Podle uzavřené dohody měly Rusko i Spojené státy k 1. lednu 2017 začít s likvidací 34 tun plutonia každý. Podotýkám, že toto množství považovaly smluvní strany z hlediska své bezpečnosti za nadbytečné. Rusko závod na likvidaci svého plutonia postavilo. Washington chce, v rozporu se smlouvou, likvidaci vyřešit zakopáním svého plutonia do šachet – odkud ale může být po velmi dlouhou řadu generací vyzvednuto a použito k výrobě jaderných náloží, protože poločas rozpadu plutonia je více než 24 tisíc let. Druhým důvodem Moskvy pro odstoupení od smluv s USA je diferencovaný přístup Washingtonu k Rusku, ona strukturovaná zahraniční politika, o které jsme již jednou mluvili. USA prosazují sankce tam, kde je to pro ně výhodné, a to včetně tlaků na spojence, ale pokračují ve spolupráci tam, kde se jim to hodí. Teď nemluvím o faktu, že v administrativě Baracka Obamy měsíc před volbami neví pravá ruka, co dělá levá. Jde o promyšlené jednání. Spojené státy například spolupracují s Ruskem na řadě kosmických programů. Nejen při práci na Mezinárodní vesmírné stanici, kam americké astronauty nosí ruské rakety, protože momentálně v USA žádný vhodný nosič nemají. USA dovážejí z Ruska některé typy raketových motorů, a kdyby to někteří senátoři nepokládali za urážku či ohrožení národní bezpečnosti, nakupovaly by je donekonečna. Firma Boeing vyjednává s Ruskem o podílu na výstavbě a využití plovoucí plošiny ke startům raket z rovníkové oblasti Tichého oceánu, přičemž by měla nahradit Ukrajince. Nebo jinak: od roku 1999 spolupráci a hezká slova o lidských právech doprovází rozšiřování NATO na východ, tedy přibližování amerických vojsk k hranicím Ruska. A tak by bylo možné pokračovat. Rusko si teď vyhradilo právo spolupracovat s USA podle zásady „Já pán, ty pán“.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/oskar-krejci-myty-a-surova-realita-valek-na-blizkem-vychode/

 

Muammar Kaddáfí a Winston Churchill. K napsání tohoto blogu mne přiměl článek Marka Raidy „5 let od "sluníčkové" popravy Kaddáfího.“ Autor v něm uvedl, že Kaddáfí byl největším mužem Afriky 20. století, což vyvolalo nevoli u zastánců západní demokracie. Pod tímto článkem se rozpoutala živá diskuse, kde zastánci západní demokracie poukazovali na Kaddáfího zločiny, hlavně odpovědnost za teroristický útok na letadlo Pan Am 103 nad obcí Lockerbie.

Podrobně: http://www.novarepublika.cz/2016/10/muammar-kaddafi-winston-churchill.html

 

Trump označil za „příšernou" informaci o spiknutí médií proti němu. Americký republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se vyjádřil k informaci, že řada médií v zemi údajně konspirovala, aby se zabránilo jeho zvolení do prezidentského úřadu.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/trump-oznacil-za-prisernou-informaci-o-spiknuti-medii-proti-nemu/

 

Kdy dojde světu trpělivost s USA? Lstivá, proradná a bezpáteřní zahraniční politika USA s jejich vojenskými agresemi a rozséváním chaosu přivedla svět na pokraj globální války. Jakže, americké vládní garnitury přestaly komunikovat s Ruskem v otázkách válečného konfliktu v Sýrii, protože jim došla trpělivost s počínáním ruského velení? Naopak, Vladimír Putin je ten, kdo je obdařen svatou trpělivostí. Jinak by totiž nemohl snést pokrytecké a falešné návrhy USA na příměří či urovnání syrského konfliktu a dávno by nad celou Sýrií vyhlásil bezletovou zónu, při níž by poslal k zemi každé americké letadlo, které by narušilo syrský vzdušný prostor, a vyhnal ze země všechny cizí žoldáky terorizující syrský lid. Jsou to právě Američané, kdo nikdy nesplní, co slíbí. Jsou to USA, kdo se snaží Rusko lapit do pasti a přitlačit ke zdi podlými akcemi pod falešnou vlajkou. USA nikdy nepřestaly usilovat o svržení vlády Bašára Asada, stále se snaží rozvrátit Sýrii a udělat z ní bezmocnou a izraelsko-americkým zájmům podrobenou zemi.

Licoměrné a zločinné počínání amerických vojenských sil v Iráku a v Sýrii už přestává bavit i jejich samotné vojáky, takže sabotují vlastní činnost a frustrovaně upadají do letargie. Není totiž dost dobře možné účinně podporovat místní „bojovníky za svobodu“ a zároveň s nimi zacházet jako s teroristy a střílet je jako islamistické vrahy. Postup USA v oblasti je natolik schizofrenní, že ani jejich vlastní vyjednavači už netuší, o čem vlastně mluví, kde končí diplomacie a kde začíná vojenská taktika. Nemají pod kontrolou „umírněné“ rebely ani hrdlořezy z Islámského státu, přestávají rozeznávat, kdo je vlastně spojenec a kdo nepřítel. Jediným subjektem konfliktu, kterého nemohou ani cítit a na jehož hrozbě se shodnou, je samotné Rusko. Jak by ne, když právě ruská moc z nich dělá frustrované a vzteklé lasičky zabředávající do vlastních sítí lží, podvodů a zlomyslnosti. Kdy USA přestanou do světa vyvážet svoji špinavou demokracii, militaristické násilí a liberální neomalenost, špinavé dolary a toxický kapitál, svůj kořistnický byznys a vládu hmoty nad duchem, svoji pokleslou popkulturu a genderové zvrhlosti, svůj environmentální kanibalismus, židovskou chamtivost, zpupnou nadřazenost a náboženství peněz, svůj rasový protlak negramotné a sociálně retardované populace, bezohlednost a surovost svých predátorských a finančně korporátních elit, svůj nový světový řád bez národní identity, pokrevní soudržnosti a organické pospolitosti, bez existenciální svobody a mužné hrdosti? Marně hledám v paměti, co přinesla Amerika světu dobrého, kromě konzumní zvrácenosti, vylhané svobody jedince, vulgární filosofie, ekonomicko-sociální pavědy, politické dysfunkce, převrácení všech hodnot lidskosti a úpadku morálky.

Podrobně: http://www.zvedavec.org/komentare/2016/10/7050-kdy-dojde-svetu-trpelivost-s-usa.htm

 

Ukrajinské MZV má strach, že lidé utečou po zavedení víz s Ruskem! Zavedení vízového režimu s Ruskem by mohlo vést k tomu, že Ukrajinci utečou ze své země, varoval náměstek ministra zahraničních věcí Alexej Makejev ve vysílání televize ICTV.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/ukrajinske-mzv-ma-strach-ze-lide-utecou-po-zavedeni-viz-s-ruskem/

 

Lodě ruského vojenského námořnictva vytahují z moře u Sýrie těla zabitých žen a dětí. Posádky lodí vojenského námořnictva Ruska u pobřeží Sýrie vytahují z moře plovoucí těla civilistů popravených teroristy, hlavně žen a dětí, informoval v pondělí RIA Novosti očitý svědek, člen posádky jedné z lodí.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/201610103944972-lod-rusko-namornictvo-syrie-tela-obeti-teroristu-zeny-deti/

 

Katastrofa. Šokované Německo nadává Angele Merkelové. Saské policii se podařilo v noci z neděle na pondělí zatknout muže podezřelého z přípravy teroristického útoku na letišti v Berlíně, po kterém pátrala od soboty. V jeho bytě se našlo asi půl kilogramu výbušniny.

Podrobně: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Katastrofa-Sokovane-Nemecko-nadava-Angele-Merkelove-457566

 

The Nation: Američtí „jestřábi“ spoléhají na spory mezi Ruskem a USA. Američtí „jestřábi“ mají radost ze sporů mezi USA a Ruskem ohledně Sýrie, neboť v tom vidí možnost, jak prosadit své vlastní zahraničněpolitické zájmy, píše bývalý pracovník amerického Ministerstva zahraničí a komentátor časopisu The Nation James Carden.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svetovytisk/201610093940343-The-Nation-Americti-jestrabi-spory-mezi-Rusko-USA/

 

Ruští generálové varují USA před protiraketovým systémem! Na základě protiraketové obrany chtějí USA získat převahu ve strategické výzbroji proti Rusku a Číně, a to může to vést k nepředvídatelným následkům, varoval zástupce ruského generálního štábu generálporučík Viktor Poznichir. Podle něj v důsledku jednostranného odstoupení USA v roce 2002  od smlouvy ABM z roku 1972 byl zničen základní kámen systému globální strategické stability. Pentagon zahájil rozsáhlé práce na vytvoření národního raketového obranného systému, který může narušit rovnováhu sil ve světě, uvedl na tiskové konferenci. Poznamenal, že iluze nezranitelnosti a beztrestnosti pod „deštníkem" protiraketové obrany povzbudí Washington k jednostranným krokům při řešení globálních problémů, což může vést ke snížení prahu pro použití jaderných zbraní. Podle něj rozšířením systému protiraketové obrany Spojené státy vytvoří mocný úderný komponent pro případné použití k útoku na Rusko a Čínu. Přičemž potenciál systému protiraketové obrany USA je neúměrný úrovni skutečných a předpokládaných raketových hrozeb vůči Spojeným státům, poznamenal Poznichir. „Takže se, pod záminkou boje proti severokorejské a íránské" raketové hrozbě, „nasadí systém určený především k vypořádání se s ruskými a čínskými raketami," řekl.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/rusti-generalove-varuji-usa-pred-protiraketovym-systemem/

 

Donald Trump rozstřílel Hillary ve druhé debatě na maděru natolik, až obecenstvo v sále začalo aplaudovat a moderátoři začali ztrácet nervy! Druhá televizní debata prezidentských kandidátů Donalda Trumpa a Hillary Clinton, která proběhla v noci z neděle na pondělí středoevropského času, se zapíše do historie. Nejtvrdší, nejhrubší a nejbezohlednější debata všech dob, ve které očekávaně zvítězil Donald Trump, což se skřípajícími zuby přiznávají i mainstreamová média [1]. Donald Trump vypálil na Hillary Clinton celý arzenál jejích kauz a přešlapů a ještě k tomu přidal výhrůžku vězením, že pokud se stane prezidentem, pověří generálního prokurátora, aby se začal zabývat kauzami Hillary Clinton. Nejostřejší slovní výměnu zachycuje šestiminutové video nahoře, ke kterému jsem udělal titulky. Sledoval jsem na CNN celý přenos a to, co se dělo během debaty, to je naprosto neuvěřitelné.

Podrobně: http://aeronet.cz/news/video-donald-trump-rozstrilel-hillary-ve-druhe-debate-na-maderu-natolik-az-obecenstvo-v-sale-zacalo-aplaudovat-a-moderatori-zacali-ztracet-nervy-cz-titulky/

 

Lavrov odpověděl na prohlášení Francie o záměru potrestat Rusko za Sýrii. Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov, kdy komentoval prohlášení francouzských úřadů o záměru pohnat RF k odpovědnosti za situaci v Sýrii, oznámil, že neviděl žádné podobné žaloby a nehodlá „hádat z kávové sedliny“.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/201610103946182-lavrov-francie-potrestat-rusko-syrie/

 

Gorbačov: Svět se dostal do nebezpečného bodu konfrontace. Stoupající napětí mezi Spojenými státy a Ruskem přivedlo svět do "nebezpečného bodu," varoval Michail Gorbačov.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/gorbacov-svet-se-dostal-do-nebezpecneho-bodu-konfrontace/

 

Dopis vojáka ze Sýrie. Jsme na hranici s Islámským státem. Je tu rozestavěno 170km opevnění různé kvality. To, co vidíte, je to nejlepší, co tu mají. Zbytek nestojí za nic. U města Darkuk je postavená linie stálého opevnění. Probíhají terénní úpravy a vyzbrojování. IS je 300-500m od linie. Jsou ale místa, kde je vzdálenost 100m a je vidět, jak čmoudi provokativně mávají těmi svými černými vlajkami. Na ně se rovnou vede střelba. Sotva se někdo pohne a vytáhne tu jejich vlajku, tak po něm letí kulka. Bohužel, střílejí pouze Američané a dobrovolníci z Evropy a Kanady. Místní Kurdové mají velmi špatný výcvik.

Podrobně: http://www.zvedavec.org/komentare/2016/10/7049-dopis-vojaka-z-kurdistanu.htm

 

Putin a Erdogan se dohodli, sestřelené letadlo zapomenuto? V Istanbulu v rámci světového energetického summit se setkal Putin a Erdogan nad otázkou plynovodu  do Turecka tzv. Tureckého Streamu.

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/byznys/putin-a-erdogan-se-dohodli-sestrelene-letadlo-zapomenuto/

 

Už dost lhaní světu! Přečtěte si unikátní poznatky obsluhy Buku v kontextu sestřelu MH17. Na blogu ruského publicisty Nikolaje Starikova byly zveřejněny unikátní poznatky bývalého vojenského profesionála sloužícího u systému protivzdušné obrany (PVO) Buk. Autentický „rakeťák“ doslova rozmetává laické a vykonstruované závěry takzvaného „mezinárodního týmu vyšetřovatelů“. Zničení malajsijského Boeingu bylo klasickou provokací. Jednou z těch, které Západ v minulosti použil už mnohokrát. V rychlosti mě napadá případ korejského Boeingu (jde o známý případ KAL 007 z 1. září 1983 – pozn. překl.), záměrně navedeného do vzdušného prostoru SSSR. Nebo o takzvaný Tonkinský incident, který Američanům posloužil jako záminka pro napadení Vietnamu (v roce 2005 se na světle světa objevily dokumenty dokazující, že Tonkinský incident nebyl ničím jiným než uměle zfabrikovanou provokací). A co zničení newyorských „dvojčat“ a náraz letounu do budovy Pentagonu 11. září 2001? Nebo řada zvláštních teroristických útoků v hlavních městech evropských zemí, při kterých s sebou teroristé nosí osobní doklady a pečlivě za sebou zanechávají stopy, aby usnadnili práci vyšetřovatelům. Zničení Boeingu nad Donbasem posloužilo jako zlomový okamžik pro zavedení sankcí USA a Evropy proti Rusku. Lídři Evropy se ošívali a váhali, sestřelení letadla s občany evropských států na palubě je ale přinutilo souhlasit s vyhlášením sankcí. Dnes, kdy se již pět evropských zemí vyslovilo pro jejich zrušení, se znovu publikuje a šíří lež o podílu Ruska na tomto zločinu.

Podrobně: http://www.eurasia24.cz/nazory/897-uz-dost-lhani-svetu-prectete-si-unikatni-poznatky-obsluhy-buku-v-kontextu-sestrelu-mh17

 

Polsko považuje rakety typu Iskander u Kaliningradu za neadekvátní reakci na akce NATO. Přesun raketových systémů„Iskander-M do Kaliningradské oblasti ze strany Ruska je neadekvátní reakcí na akce NATO v regionu. Tento názor vyslovil na tiskové konferenci ministr zahraničí Polska Witold Waszczykowski, informovala o tom agentura Reuters v pondělí 10. října.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svet/201610103943651-posko-iskander-kaliningrad-neadekvatni-reakce/

 

Ruský prezident Putin se přidal k volání po dražší ropě. Cena ropy Brent včera vystoupala na svá letošní maxima nad 53 USD/barel. Ta se přitom nachází takřka o 100 % výše, než lednové dno (27,10 USD/barel).

Podrobně: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/byznys/rusky-prezident-putin-se-pridal-k-volani-po-drazsi-rope/

 

Forbes: Obama odpouští Putinovi vše kromě podpory Trumpa. Žádný ze „zločinů“ Vladimira Putina nevyvolal tak rychlou a ráznou reakci Washingtonu, jak tomu bylo v případě hackerských útoků na americkou Demokratickou stranu, jež mají údajně pomoci Donaldu Trumpovi usednout na prezidentské křeslo Spojených států, uvádí Forbes.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/svetovytisk/201610103946914-obama-putin-vse-podpora-trump/

 

Victoria Nulandová na plnou hubu prozradila, že USA mají v Evropě výcvikové kempy pro novináře, aby psali proti Rusku! No to je překvapení! Náměstkyně ministra zahraničí USA Victoria Nulandová se rozpovídala včera při slyšení v americkém kongresu. Probíraly se tam ruské hrozby, ruská dezinformační propaganda a vliv ruského éthosu na lidi, především v zemích východní Evropy. Celé její vystoupení bylo o tom, jak americké orgány nemají dostatek peněz na svoji vlastní propagandu a jak štědré peníze prý dostává ruská stanice RT. Jak se však ukázalo, Victoria Nuland měla špatná čísla, protože americká propaganda má více peněz, než jakákoliv jiná propaganda. Broadcasting Board of Governors, což je dozorčí orgán americkou vládou sponzorovaných neziskovek, disponuje více než 750 miliony dolarů. Američané mají v Evropě „výcvikové kempy“ pro novináře.

Podrobně: http://aeronet.cz/news/video-victoria-nulandova-na-plnou-hubu-prozradila-ze-usa-maji-v-evrope-vycvikove-kempy-pro-novinare-aby-psali-proti-rusku-no-to-je-prekvapeni-cz-titulky/

 

Čínský vliv na vzestupu. Navzdory problémům. Peking dosáhl důležitého mezníku v posilování svého mezinárodního vlivu. Čínský jüan se stal globální rezervní valutou MMF. Co to znamená, řekl Sputniku docent VŠE Luboš Smrčka.

Podrobně: https://cz.sputniknews.com/nazory/201610103942983-Cinsky-vliv-vzestup-navzdory-problemy/

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.