Filip: Chceme jednat o novém nouzovém stavu, ne o prodloužení stávajícího

25. 2. 2021

Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa je nutné udělat nějaké opatření, protože nové mutace koronaviru, které se již objevily i v ČR, znamenají zcela novou situaci. Komunisté jsou podle něho ochotni jednat o novém nouzovém stavu, nikoli o prodloužení toho současného, který je podle nich protiústavní.

Pane předsedo, je čas na prodloužení nouzového stavu, o který vláda od podzimu již po sedmé žádá?

V každém případě je tu nová situace, která tu před tím nebyla. Už tu není jen původní nákaza koronavirem, ale kromě britské, se u nás již vyskytla ještě brazilská a jihoafrická mutace, takže je nutné udělat nějaká opatření.

Jaká? Třeba právě souhlas s nouzovým stavem, který by umožnil vládě přijmout ještě tvrdší opatření?

Podle mě je důležité řešení omezení pohybu lidí po republice. To ani za pandemického stavu, který zatím nemáme, nejde. To je věc, která lze řešit jen za nouzového stavu. Když se podívám na mapu toho šíření, tak je třeba ochránit hlavně jižní části země, protože uznávám, že se těžko bude omezovat pohyb mezi Prahou a středními Čechami. Ale jsou regiony, pro které by to šlo, a proto bychom asi pro nouzový stav ruku zvedli.

Budete mít i tentokrát nějaké podmínky pro to, abyste v pátek vládní žádost podpořili?

Ještě je tu druhá věc. Česká republika je pořád zemí, kam se především zpožďují dodávky od firem Astra Zeneca a Pfizer/Biontech. A ptám se, proč tím není postižena třeba Belgie, nebo jiné evropské státy?

Vyčítám ministrovi zahraničí Petříčkovi, že to neřeší a nechává to na jednání premiéra. Pro nás je důležité, pokud o nouzové stavu máme vůbec jednat, aby vláda řekla, jestli uloží Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv, aby pro Česko certifikoval další vakcíny, ať už z Číny, Ruské federace nebo od jiných výrobců ve světě. Protože jinak nejsme schopni realizovat ani i tak již roztáhlý čas pro proočkování občanů do konce června.

Více v rozhovoru na Novinky.cz https://www.novinky.cz/domaci/clanek/filip-chceme-jednat-o-novem-nouzove...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Novinky.cz