Luzar: Připravili jsme návrh usnesení, který jasně definuje úkoly pro vládu a ministerstva, jak by měly bez nouzového stavu postupovat

12. 2. 2021

Vláda neprosadila další prodloužení nouzového stavu, který tak skončí v neděli 14. února. Pro prodloužení do 16. března hlasovali jen poslanci ANO a ČSSD. KSČM už vládu nepodržela. Protiepidemická opatření tak nyní budou vznikat na úrovni krajů.

"To ale není o dnešním dnu. Dnešní den je pouze vyvrcholení nějaké etapy, ve které se jako KSČM snažíme už více než 2 měsíce vládu upozornit, že jednou musí nastat konec nouzového stavu a vláda musí být připravena, jak řešit další den D po ukončení nouzového stavu. My jsme přicházeli s nápady, snažili jsme se vládu upozornit, že nám tady chybí určité zákony, které by měly realizovat ten den D, který přijde. Snažili jsme se, naši poslanci předkládali návrhy, například Zdeněk Ondráček k státním hmotným rezervám, které umožní nakupovat i půl roku po ukončení nouzového stavu, ale těch návrhů a námětů bylo podstatně více, ale hlavně jsme to chtěli držet v zákonné rovině toho, aby se upravily zákony, ať už o hygieně, ať už třeba i krizové řízení a další zákony bezpečnostní, které v české zemi máme a které nepočítaly nikdy s tak rozsáhlou pandemií. Bohužel se ukázalo, že vláda nás sice slyší, říká ano, ano, máte pravdu, budeme v tom něco dělat, ale skutek utek," řekl místopředseda Poslaneckého klubu Leo Luzar v České televizi.

"My nechceme nechat vládu na holičkách a připravili jsme návrh usnesení, který jasně definuje, jak by měla vláda postupovat, ať se to týká Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva obrany, Ministerstva vnitra. Jsou tam naznačeny kroky, které se dlouhodobě snažíme na vládě dát, aby se řešily. Druhá rovina té odpovědi je taková, abysme se zase zpátky nedostali do té pasti, kdy hovoříme, za všechno může premiér a teď všechno zvládnou hejtmani. Já chci upozornit na to, že tady existuje krizový štáb, existují tu krizové štáby krajů. To není o hejtmanech. To je o odbornících, kteří jsou v krajích v rámci krajských krizových štábů. A to jsou lidé, kteří si například prošli povodněmi, mají perfektní znalost svého kraje a vědí, co mají dělat, a pevně věřím, že to zvládnou. Ale zase, nedávejme tu vinu nebo tu odpovědnost jenom hejtmanům. To je kolektiv lidí, kteří v rámci krizových zákonů umí řídit a umí fungovat. Krajské štáby to zvládnou. A je na vládě, jak v rámci těch návrhů, které jsme pro ně připravili, budou postupovat. Náčelník generálního štábu by měl jasně definovat, za jakých podmínek je schopen nasadit vojáky, aby pokračovali ve své činnosti, která je jistě velice dobrá v rámci sociálních zařízení a zdravotnictví," řekl.

Více v záznamu https://www.ceskatelevize.cz/porady/11412378947-90-ct24/221411058130211/...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM